Hanteert IS nieuwe opeisingsstrategie?

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de aanval opgeëist waarbij een 17-jarige Afghaanse vluchteling verschillende mensen aanviel met een bijl op een Duitse trein. Toch lijkt het er niet meteen op dat deze ‘strijder’ rechtstreeks van IS komt. Ook bij eerdere aanslagen was de opeising van IS te betwijfelen.

De vraag is of al deze daders wel werden aangestuurd vanuit het zogenoemde ‘kalifaat’ van IS in Syrië en Irak. Vooralsnog lijken de aanslagen vooral het werk van 'lone wolfs', daders die geïnspireerd zijn door IS maar op eigen initiatief handelen. Dat past alleszins volledig in de strategie van IS. Via propaganda spoort de groep al jaren sympathisanten aan op eigen houtje aanslagen te plegen. 

De terroristen van de aanslagen in Parijs en Brussel vertoonden wél een duidelijke link met IS. Ze verbleven in Syrië, werden er opgeleid en bereidden er hun plannen voor. Hun band met IS valt dus niet te ontkennen. Dit zijn de belangrijkste vorige aanslagen die IS claimde zonder dat er een bewezen rechtstreekse link met het kalifaat is.

  • 2 december 2015: San Bernardino
In de Amerikaanse stad San Bernardino gaan twee schutters zwaarbewapend een zorgcentrum binnen. Ze schieten veertien mensen dood en worden zelf gedood door de politie als ze willen vluchten. De schutters blijken een koppel te zijn dat al lang geradicaliseerd was.

De vrouwelijke dader zou een aanhanger zijn van IS. De groep eist de aanslag drie dagen later op, maar volgens de FBI-directeur wijst niet er op dat ze deel uitmaken van een groot internationaal terreurnetwerk.

  • 12 juni 2016: Orlando
De 29-jarige Omar Mateen dringt holebiclub Pulse in Orlando binnen en schiet met een machinegeweer in het rond. In totaal komen 49 mensen om het leven. De politie kan ook de schutter uitschakelen.

Mateen zou vlak voor de aanslag trouw hebben gezworen aan IS in een telefoontje aan de hulpdiensten. Twaalf uur later eist de terreurgroep de aanslag dan ook op, maar de CIA vindt geen enkele link tussen de dader en IS.

  • 28 juni 2016: Luchthaven Istanbul
Op de internationale luchthaven van Istanbul blazen drie zelfmoordterroristen zichzelf op. Er vallen in totaal 41 doden en meer dan 239 gewonden. De aanslag doet ons pijnlijk terugdenken aan de aanslagen in ons land op 22 maart. De werkwijze van de terroristen is bijna volledig hetzelfde.

De aanslagen in ons land werden opgeëist door IS, en ook hier gaat de Turkse premier ervan uit dat de terreurgroep achter de aanslagen zit. Maar in tegenstelling wat verwacht wordt, worden deze aanslagen nooit opgeëist door IS.

  • 14 juli 2016: Nice
Op de Promenade des Anglais in Nice rijdt – op het moment van de festiviteiten van de nationale feestdag – een vrachtwagen in het publiek. Er vallen 84 doden en verschillende mensen zijn nog steeds in levensgevaar. De dader is Mohamed Bouhlel. Hij zocht bijna dagelijks op het internet naar radicale islamitische propaganda en beelden van gruwelijke ongevallen. 

Twee dagen later eist IS de bloedige aanslag op. Het persagentschap Amaq, dat beschouwd wordt als spreekbuis van de terreurbeweging, bericht dat de aanslag werd uitgevoerd door een “IS-soldaat”. Maar in het onderzoek naar de aanslag is voorlopig nog geen link gevonden tussen de dader en IS, laat Frans minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve weten.

  • 18 juli 2016: Trein in Duitsland
Een 17-jarige Afghaanse vluchteling valt met een bijl en messen reizigers aan op een trein in Duitsland. Er vallen vier zwaargewonden en een lichtgewonde. De dader werd doodgeschoten door de politie. Hij had wellicht jihadistische motieven en er werd in zijn kamer een “handgemaakte IS-vlag” gevonden. Een dag later eist IS de aanslag op.