Leider Pegida richt politieke partij op

De leider van Pegida, de islamofobe beweging die tegen immigratie is, heeft een politieke partij opgericht. De "Freiheitlich Direktdemokratische Volkspartei" (Vrijheidslievende Directdemocratische Volkspartij, FDDV) zal de parlementaire arm worden van Pegida, aldus leider Lutz Bachmann.

De oprichtingsakte van de partij werd al op 13 juni getekend, aldus Lutz tijdens de wekelijkse bijeenkomst van Pegida in Dresden. Bachmann verklaarde dat een van de redenen voor de oprichting van de partij is, omdat het voortbestaan van Pegida mogelijk bedreigd is. Dit komt omdat de autoriteiten bezorgd zijn over de extremistische demarches van de beweging.

Bachmann verklaarde ook dat zijn partij geen concurrent wil zijn voor de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD), die de afgelopen maanden een explosieve groei van aanhangers heeft gekend. "We zullen AfD ondersteunen tijdens de volgende parlementsverkiezingen die zich in de herfst van 2017 plaatsvinden. Er zullen enkel kandidaten verkiesbaar gesteld worden in enkele districten", zegt Bachmann. Hij bevestigt ook dat zijn relaties met AfD goed zijn in het grootste deel van het land en dat ze "enkel tezamen" succes zullen hebben.

Bachmann liet ook al weten dat hij zelf actief zal blijven binnen Pegida. De "Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland" lanceerden hun beweging in 2014, door wekelijks te manifesteren tegen de immigratie in hun thuisstad Dresden. De beweging kent afsplitsingen in andere landen, zoals België. Er lopen verschillende gerechtelijke onderzoeken tegen Pegida voor het aanzetten tot haat.

Lees ook: Oprichter Pegida veroordeeld