IS-vlag gevonden bij dader bijlaanval

De 17-jarige man die met een bijl en messen reizigers had aangevallen op een trein in het Duitse Würzburg, had wellicht jihadistische motieven. In de kamer van de Afghaan is een "handgemaakte IS-vlag" gevonden, zo heeft de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) aan de Duitse zender ZDF meegedeeld.

In de buurt van Würzburg, in de Duitse deelstaat Beieren, heeft een man gisterenavond in een trein reizigers aangevallen met een bijl. Daarbij vielen vier zwaargewonden en een lichtgewonde, aldus persagentschap dpa op gezag van de politie. Veertien mensen die aanwezig waren in de trein op het moment van de aanval zijn in shock. De dader, een jonge Afghaan, werd doodgeschoten door de politie. Volgens de eerste berichten zou hij als niet-begeleide minderjarige vluchteling naar Duitsland zijn gekomen.

Gevlucht
De dader sloeg na de aanval op de vlucht, aldus Hermann. Een SWAT-team van de politie, dat toevallig in de buurt was, startte de achtervolging. Toen de tiener de politie wilde aanvallen, openden de agenten het vuur, en doodden ze de dader. De politie gaat ervan uit dat de jongeman alleen handelde.

De 17-jarige, die zonder zijn ouders vanuit Afghanistan naar Duitsland reisde, verbleef een tijd in een instelling in Ochsenfurt, en leefde sinds kort bij een pleegfamilie.

De trein was onderweg van Treuchtlingen naar Würzburg. Het treinverkeer op de lijn is afgesloten.

Polizei will sich jeden Moment bei meinem Kollegen melden. Noch ist kein Amoklauf bestätigt. #würzburg pic.twitter.com/CLZtTgPpXB

— Christian Hüther (@huethi89) 18 juli 2016