Dossier Aanslag Nice

Nice: Dit weet parket na analyse GSM en computer

Mohamed Bouhlel had de Promenade des Anglais de dagen voor de aanslag verschillende keren bezocht en gefotografeerd. Hij zocht ook bijna dagelijks op het internet naar radicale islamistische propaganda en beelden van gruwelijke ongevallen. Dat zei de Franse procureur François Molins zonet op een persconferentie in Parijs. Hij concludeert daaruit dat de aanslag grondig voorbereid was. 

Op 4 juli al reserveerde Bouhlel de gehuurde vrachtwagen voor de week van 11 juli, en haalde die uiteindelijk af met een cheque van 1.600 euro. Tussen 12 en 14 juli, de dag van de aanslag, heeft Bouhlel maar liefst drie keer de plaats van zijn terreurdaad verkend.

Verkenningen met vrachtwagen
Op 12 juli deed hij dat zelfs met de vrachtwagen en maakte hij een foto van de Promenade vanuit het voertuig. Op bewakingsbeelden is ook te zien hoe hij om 06.00 uur zijn vrachtwagen instapt om Nice van oost naar west te doorkruisen. Op de Promenade parkeert hij voor het hotel Negresko, daarna vertrekt hij weer. 

Een dag later legt Bouhlel opnieuw hetzelfde parcours af. Op 14 juli ging hij weer naar de Promenade en het strand, waar bij vier selfies nam. Die foto's werden verspreid over de dag genomen, tussen 13.43 uur en 19.25 uur. 

Sinds 1 juli had hij op internet ook de festiviteiten en het vuurwerk in Nice goed bestudeerd, en zocht hij regelmatig naar video's van dodelijke auto-ongevallen met onder meer de zoekopdrachten 'horrible accident mortel' en 'terrible accident mortel'. Een foto op de telefoon van de terrorist toont daarnaast een artikel van Nice Matin op 1 juli, over een bestuurder die opzettelijk op het terras van een restaurant inrijdt. Uit al die elementen concludeert de procureur dat het gaat om een goed voorbereide aanslag.

IS-propaganda gevonden op computer
Het onderzoek leverde ook verder inzicht op in de eventuele banden tussen Bouhlel en IS. Sinds 1 juli zocht hij bijna dagelijks naar radicale islamistische propaganda. Daarnaast ging hij onder meer online op zoek naar de vlag van IS, koranverzen, informatie over de terreurdaad in Magnanville van 13 juni, de schietpartijen in Orlando en Dallas, de aanslag op Charlie Hebdo, en beelden van lijken.

De korte tijdspanne tussen het begin van die activiteiten en zijn terreurdaad wijst erop dat de man op zeer korte tijd geradicaliseerd is. Dat was al eerder gesuggereerd door minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve. 

Uit getuigenissen blijkt verder dat hij geen vroom moslim was - hij at varkensvlees, dronk alcohol, gebruikte drugs en had een "tomeloos" seksleven. Sinds 8 dagen liet hij wel een baard staan, volgens een getuige deed hij dat om religieuze redenen. Nog een andere getuige vertelde dan weer hoe Bouhlel hem een onthoofdingsvideo van IS liet zien. Daarover zou Bouhlel gezegd hebben: "ik ben dat gewoon."

Mogelijke handlanger in cel
Molins bevestigde ook dat de ontvanger van de sms die Bouhlel vlak voor zijn aanslag verstuurde, op dit moment in de cel zit. In de sms stond te lezen: "Breng meer wapens. Breng ze binnen 5 minuten naar C." In hoeverre de man betrokken is bij de plannen van Bouhlel is niet duidelijk.