Dossier Staatsgreep Turkije

Erdogan zet 'grote schoonmaak' voort

Na de mislukte staatsgreep lijkt Turks president Erdogan werkt te maken van een operatie Grote Schoonmaak. Erdogan vroeg de Verenigde Staten al om de uitlevering van de geestelijke Fethullah Gülen. Hij denkt dat die achter de staatsgreep zit, al heeft hij daarvoor nog geen bewijzen. In zijn eigen land zijn intussen duizenden tegenstanders opgepakt. "Bijna iedereen is het erover eens: dat zijn veel meer mensen dan ooit kunnen meegewerkt hebben aan die staatsgreep", zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez vanuit Istanbul.

"9.000 ambtenaren zijn geschorst, en dat zijn vooral agenten. Zij moeten penning en wapen indienen en kunnen dus niet meer werken," aldus Lattrez. "Daarnaast zijn ook 3.000 magistraten en rechters gearresteerd. Hetzelfde met 6.000 militairen. Het zijn indrukwekkende cijfers." In totaal zijn meer dan 13.000 medewerkers van politie en justitie geschorst, de 6.000 opgepakte militairen niet inbegrepen.

Ook internationaal wordt er met argusogen gekeken naar de reactie van Erdogan. De Amerikaanse buitenlandminister John Kerry waarschuwde de Turkse president al. “Hij heeft gezegd: ‘Turkije moet die schuldige oppakken en berechten, maar dit mag niet gebruikt worden om de tegenstand uit te schakelen.’ Dat is toch niet min, een Amerikaanse minister van buitenlandse zaken die zo’n signaal geeft."

Vakantie ingetrokken
Bovendien moeten alle Turkse ambtenaren zo snel als mogelijk weer aan het werk en alle jaarlijkse vakanties worden tot nader bericht ingetrokken. Dat meldt staatspersbureau Anadolu. Het gaat om meer dan 3 miljoen ambtenaren, melden Turkse media. De beslissing werd genomen door premier Binali Yildirim, drie dagen na een mislukte staatsgreep door een deel van het leger.