Vlamingen in Turkije onder indruk na coup

De mislukte staatsgreep van afgelopen vrijdag laat duidelijk nog zijn sporen na in Turkije. Ook een aantal Vlamingen waren op dat moment in Turkije. Zij zijn nog steeds onder de indruk na de gebeurtenissen.

Mustafa Akgun woont en werkt afwisselend in Antwerpen en Istanbul. Op het moment van de staatsgreep was hij vlakbij de Bosporusbrug, waar de staatsgreep begon. “Op vijfhonderd meter van hier is er zelfs een bom ontploft. Ik had echt wel schrik op dat moment.”

"Alsof er een bom viel"
Nathalie Versavel was vooral onder de indruk van de gevechtsvliegtuigen boven de stad. “We hoorden plots F-16’s, dat was echt speciaal. Het vliegtuig maakte zo’n luid lawaai dat alles trilde, alle muren en vensters waren aan het schudden. Ik had echt het gevoel dat er een bom viel.”

De opluchting in Turkije is groot, maar veel mensen zeggen dat Erdogan de coup wel eens in scène zou hebben kunnen zetten, om zijn tegenstanders uit te schakelen. Maar Mustafa Akgun is het daar niet mee eens: “Tot nu toe zijn er 6.000 mensen gearresteerd. Zoveel mensen kan je toch niet overtuigen om mee te doen in een opgezet spel, als ze het zelfs met hun leven moeten bekopen?”