Dossier Aanslag Nice

Geen stilte, maar boegeroep voor Valls

Vanmiddag is in Frankrijk één minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslag in Nice. Ook premier Valls wilde de plechtigheid in Nice bijwonen, maar hij werd getrakteerd op luid boegeroep. “Er heerste een enorme verdeeldheid bij de massa in Nice. Enerzijds was er verdriet, maar anderzijds ook kwaadheid”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Julie Colpaert.

Na de aanslag van donderdagavond is de kritiek op de Franse veiligheidsdiensten en de regering enorm toegenomen. Mensen vinden dat de regering onvoldoende gedaan heeft om dit drama te vermijden. De Franse krant Le Figaro publiceerde vandaag een peiling en daaruit blijkt dat slechts 33 procent van de Fransen nog vertrouwen heeft in de regering in de strijd tegen terreur.

Premier Manuel Valls had gisteren al geanticipeerd op de kritiek. "Sommige mensen, die politiek onverantwoordelijk zijn, zullen zeggen dat deze aanslag te vermijden was. Maar een nulrisico bestaat niet. Het tegendeel beweren: dat is pas liegen tegen de Franse bevolking."

"Woedegevoel zeer opvallend"
"De stilteminuut was een zeer bevreemdend gevoel. Het gevoel van woede was dit keer erg opvallend", zegt VTM NIEUWS-journaliste Julie Colpaert, die midden in de menigte stond toen Valls werd uitgejouwd. "Enerzijds waren er mensen die wilde rouwen en die deze plechtigheid echt nodig hadden, anderzijds was er een grote massa die woedend was op het Franse beleid." 

Ijzige silte
Desondanks was er in Nice een massa volk voor de stilteminuut. Ook op andere plaatsen werd het een minuut stilte. President Hollande en minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve woonden de plechtigheid in Parijs bij.