Dossier President Trump

Wat je moet weten over Republikeinse Conventie

Vandaag begint in Cleveland, in de Amerikaanse staat Ohio, de Republikeinse Nationale Conventie. Die moet het sluitstuk worden van de Republikeinse voorverkiezingen. Tot en met donderdag maken heel wat notabelen van de zogenaamde Grand Old Party hun opwachting, en met Donald Trump als Republikeins presidentskandidaat zal controverse nooit ver weg zijn. Deze dingen moet je weten over de Conventie:

Kan het nog fout gaan voor Trump?
Neen. De excentrieke miljonair verzamelde tijdens de voorverkiezingen genoeg stemmen om meer dan de helft van de gedelegeerden achter zich te krijgen. Anders gezegd: meer dan de helft van de Republikeinen die op de Conventie de presidentskandidaat zullen kiezen, moeten op Trump en zijn running mate Mike Pence stemmen. 

De grote vraag wordt daarom in welke mate de Republikeinse Partij zich kan verenigen achter de gecontesteerde Trump. Heel wat grote namen uit het partijestablishment gaven de afgelopen maanden al uitdrukkelijk aan geen fan te zijn. Als zij ook op de Conventie de partij blijven verdelen, zal dat de kansen van Trump op het Witte Huis meteen verzwakken.

Hoe verloopt de stemming?
Gedelegeerden en supergedelegeerden stemmen op de Conventie om zo de Republikeinse presidentskandidaat vast te leggen. Gewone gedelegeerden zijn in principe verplicht te stemmen op een bepaalde kandidaat, afhankelijk van de stemmen van de kiezers in hun staat tijdens de voorverkiezingen. Supergedelegeerden doen dan weer gewoon wat ze willen.

Ook al kan de nominatie Trump niet meer ontglippen, toch kan zijn rivaal Ted Cruz nog wat roet in het eten gooien. Tijdens de voorverkiezingen haalde hij 559 van de 2.472 gedelegeerden binnen. Cruz kan hen vragen toch op Trump te stemmen, aangezien Cruz de nominatie niet meer kan binnenrijven. Maar Cruz kan evengoed vastklampen aan zijn stemmen – een symbolische daad waardoor Trump vanuit een moeilijke positie naar de presidentsverkiezingen zou moeten trekken.

Wie komt er?
In tegenstelling tot de Democratische Conventie, waar traditioneel heel wat sterren de revue passeren, moet de Republikeinse Conventie het vooral hebben van zwaargewichten uit de eigen partij. Op de eerste dag komt bijvoorbeeld de burgemeester van New York Rudolph Giuliani speechen, maar het wordt vooral uitkijken naar de mogelijk toekomstige First Lady Melania Trump. 

Op woensdag is het de beurt aan Mike Pence, die door Trump aangeduid werd als zijn toekomstige vicepresident. Ook Ted Cruz zal het podium bestijgen. Aangezien hij zich ontpopte tot een van Trumps grootste criticasters, is dit een speech waar veel mensen naar uitkijken.

De grote apotheose is voor donderdag. Trump neemt dan eindelijk zelf het woord, en trapt zo de race naar het Witte Huis helemaal af. Verwacht wordt dat Trump al meteen fel zal uithalen naar Hillary Clinton, die binnenkort op de Democratische Conventie officieel zal aangeduid worden als zijn grote uitdager.

Mogen we controverse verwachten?
Reken maar. Om te beginnen is er het lange lijstje van Republikeinse toppers die al aangekondigd hebben niet naar Cleveland te komen: onder meer vader en zoon George Bush, John McCain, Mitt Romney en Rand Paul zullen er niet bij zijn. Hun afwezigheid is een krachtig signaal aan het partijbestuur, en maakt het Trump niet makkelijker de Republikeinse kiezers voor zich te winnen.

Daarnaast zal ook in de straten van Cleveland flink wat protest plaatsvinden. Tijdens zijn verkiezingscampagne heeft Trump zowat iedere bevolkingsgroep geschoffeerd – Mexicanen, zwarten, en moslims voorop. Verschillende actiegroepen kondigden al aan demonstraties gepland te hebben. De politie is dan ook op erg haar hoede, te meer omdat in de staat Ohio de wapenwetgeving bijzonder soepel is. Heel wat demonstranten zullen dus mogelijk gewapend rondlopen, en na de schietpartijen in Dallas en Baton Rouge geeft dat weinig mensen een veilig gevoel.

Hoeveel mensen zijn er op de Conventie?
Cleveland verwacht deze week een goeie 50.000 mensen in de stad, waarvan een 15.000-tal journalisten. Hotels zijn dan ook al maandenlang volgeboekt. De belangrijkste gebeurtenissen zullen plaatsvinden in de Quicken Loans Arena, het stadion van de basketbalploeg Cleveland Cavaliers, maar daar raakt de gewone burger onmogelijk binnen. Enkel gedelegeerden en Republikeinse verkozenen komen erin. Daarom zijn er verspreid over de stad ook bijna 1.100 bijkomende evenementen en bijeenkomsten.