Dossier Aanslag Nice

Deze held probeerde truck nog te stoppen

Een man heeft aan de Franse televisiezender BFM TV verklaard hoe hij afgelopen donderdag geprobeerd heeft om de dodelijke vrachtwagen in Nice alsnog te stoppen. “Ik probeerde de deur te openen, maar toen hij mij bedreigde, heb ik losgelaten”, vertelt Alexander Nigues.

De man was op de bewuste donderdagavond aan het fietsen op de Promenades des Anglais toen hij de witte vrachtwagen mensen zag verpletteren. “Ik heb mijn fiets meteen aan de kant gegooid, heb twintig meter gelopen en heb me vastgeklampt aan de deurklink van de truck”, aldus de heldhaftige man. “Ik heb drie of vier keer geprobeerd de deur te openen, maar het lukte niet.”

De heldendaad van de man kende helaas geen gelukkig einde. “De chauffeur begon plots te vertragen en maakte een gebaar alsof hij mij zou doodschieten. Dat was voor mij het moment om los te laten. Ik heb spijt dat ik hem niet heb kunnen tegenhouden, dan waren er misschien minder slachtoffers gevallen.”

In totaal vielen er bij de aanslag in Nice 84 doden en raakten zowat 200 mensen gewond. De dader werd ook doodgeschoten. IS eiste zaterdag de aanslag officieel op, maar volgens minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is er nog geen link tussen IS en de aanslag.