Dossier Brexit

Johnson: "Brexit, maar niet weg uit Europa"

Kersvers Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is vanochtend geland in België, waar vandaag een vergadering van EU-ministers plaatsvindt. Hij benadrukte dat Groot-Brittannië, ondanks de brexit, nauw zal blijven samenwerken met Europa.

“De boodschap die ik aan mijn vrienden van de Europese Raad ga brengen is dat er wel een brexit komt, maar dat we Europa niet verlaten”, aldus Johnson. “We moeten de beslissing van het referendum respecteren, maar we gaan onze leidinggevende rol binnen Europa niet opgeven.”

De trip naar België is de eerste buitenlandse opdracht van Johnson sinds hij vorige week werd aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Theresa May, de kersverse Britse premier. De benoeming van Boris Johnson was erg opvallend: hij was een boegbeeld van de brexitcampagne en werd lange tijd getipt als nieuwe kandidaat-premier, maar zag uiteindelijk af van zijn kandidatuur.

Noodlanding
Johnson nam thans geen al te beste start als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Het vliegtuig waarmee hij gisteren op weg was naar Brussel om zijn Europese collega's te ontmoeten, heeft namelijk een noodlanding moeten maken in de buurt van Londen.

  • Lees ook: Vlucht Boris Johnson maakt noodlanding