Erdogan viseert ook Belgische 'Gülenfans'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is na de mislukte staatsgreep van afgelopen vrijdag gestart met het “uitzuiveren” van het land. Hij wil zelfs Turken die in het buitenland sympathieën hebben voor aartsrivaal Fethullah Gülen in handen krijgen. In ons land zijn inmiddels al tientallen Turken ondergedoken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Sinds Erdogan zijn vijand Fethullal Gülen aanduidde als verantwoordelijke voor de mislukte aanslag, is er ook in ons land heel wat commotie ontstaan tussen verschillende Turken. In het Limburgse Beringen, waar een grote Turkse gemeenschap leeft, is het al drie avonden erg onrustig. Verschillende Turken trokken er de voorbije dagen naar het gebouw van Vuslat, een Gülengezinde Turkse vereniging. Het bestuur van de vzw is inmiddels moeten onderduiken omdat ze doodsbedreigingen hadden ontvangen. Sommige Turken trokken zelfs naar het buitenland.

Ook burgemeester van Beringen Maurice Webers kreeg het al aan de stok met de woedende Turken. Hij vindt dat dit van hogeraf moet worden aangepakt. Webers heeft ook weet van de vraag van Erdogan om Gülengezinde Turken uit te leveren. In regeringskringen valt te horen dat de situatie nauwlettend wordt opgevolgd. 

Nog geen uitlevering gevraagd
Intussen laat FOD Justitie weten dat België van de Turkse overheid voorlopig nog geen verzoek heeft gekregen voor de uitlevering van mogelijke aanhangers van de Turkse putschisten ontvangen. "De dienst Internationale Samenwerking in Strafzaken heeft geen dergelijke uitleveringsverzoeken ontvangen", zegt woordvoerder Edward Landtsheere. "Maar het zou ook verwonderlijk zijn mochten we op die korte termijn al verzoeken hebben binnengekregen, want dat neemt toch enige tijd in beslag", klinkt het nog.

Bekijk ook: