Turken 'vieren' mislukte staatsgreep

Op verschillende plaatsen in Turkije zijn gisteravond aanhangers van president Erdogan op staat gekomen om de mislukte staatsgreep te vieren. Niet alleen in de hoofdstad Ankara, maar ook in andere grote steden zwaaiden duizenden mensen met de Turkse vlag.

Onder meer op het Kizilayplein in Ankara en op het Taksimplein in Istanbul was het gisteravond erg druk. De bevolking reageert daarmee op de oproep van de regering om de Turkse democratie te blijven verdedigen. Turks premier Binali Yildrim riep al op om op straat te blijven komen na de mislukte staatsgreep. “Laat ons overdag gaan werken en ’s avonds onze wake voortzetten”, klonk het bij de premier.

Intussen gaat ook de zuiveringsactie van president Erdogan door. Hij spreekt over een "kanker" die uitgeroeid moet worden en hij wees verscheidene keren met een beschuldigende vinger naar zijn rivaal Fethullah Gülen, die hij verantwoordelijk acht voor de couppoging.

Zware balans
De mislukte staatsgreep in Turkije heeft tot nu toe het leven gekost aan 290 mensen. Onder de doden zijn meer dan 100 putchisten en meer dan 190 burgers. Daarnaast raakten nog eens 1.400 mensen gewond. Intussen zijn al zowat 6.000 mensen gearresteerd.