Dader Baton Rouge was Irakveteraan

Gavin Long, die gisteren op zijn 29ste verjaardag drie politieagenten doodschoot in Baton Rouge en zelf werd doodgeschoten, was een veteraan van de Irakoorlog. Dat schrijft nieuwszender CNN op gezag van het Amerikaanse leger. Hij werd in 2010 als sergeant ontslagen uit het leger.

De Afro-Amerikaanse man uit Missouri lokte de agenten in een hinderlaag en schoot drie agenten dood en verwondde drie anderen. Een van hen is nog steeds in kritieke toestand. Long werd uiteindelijk zelf doodgeschoten door politieagenten die reageerden op de schietpartij.

Motief
Het motief van de schutter is nog niet bekend. De spanningen tussen de politie en de Afro-Amerikaanse gemeenschap in Baton Rouge lopen al een tijdje hoog op, nadat eerder deze maand zwarte burgers werden doodgeschoten tijdens een politie-interventie. In Dallas schoot een zwarte man dan weer vijf agenten dood. Een van de gedode agenten is echter een Afro-Amerikaan, dus het is nog niet duidelijk of die eerdere evenementen aan de oorsprong liggen van de moordpartij.

Vorige week kondigde de politie van Louisiana nog aan dat ze bedreigingen had ontvangen tegen de politie in Baton Rouge.

Sociale media
Long was zeer actief op de sociale media, aldus CNN nog. Hij deelde onlangs nog een artikel over de schutter van Dallas Micah Johnson op Twitter, met de boodschap dat de schutter "een van ons" was, aangevuld met de hashtag "mijn godsdienst is gerechtigheid". Op 8 en 10 juli postte hij video's op YouTube waarin hij zegt dat men moet "terugvechten" in plaats van te protesteren, en vertelt hij wat mensen over hem moeten zeggen "indien er iets met me gebeurt".

Volgens gerechtelijke bronnen verbleef Long niet alleen in Baton Rouge, maar het is niet duidelijk of zijn gezelschap op de hoogte was van zijn plannen.

Obama roept op tot kalmte
President Barack Obama heeft tijdens een persmoment op het Witte Huis opgeroepen tot eenheid na de nieuwe schietpartij waarbij politieagenten zijn gedood. "Los van het motief van de dader, toont de dood van deze agenten het gevaar waarmee agenten in het hele land dagelijks te maken hebben, en wij als een natie moeten luid en duidelijk stellen dat niets het geweld tegen ordehandhavers goedpraat", aldus de Amerikaanse president, die benadrukt dat dit "al veel te vaak is gebeurd".

Bekijk ook: