Dossier President Trump

Noodtoestand voor conventie Trump?

Vandaag begint de Republikeinse conventie in Cleveland in Ohio, waar de partij Donald Trump officieel moet aanwijzen als de Republikeinse kandidaat voor het Witte Huis. Met de recente schietpartij in Louisiana, wordt er al gedacht aan extra veiligheidsmaatregelen. Zo vraagt de politie om de noodtoestand uit te roepen gedurende de conventie, zodat niet elke burger er vrij met een wapen kan rondlopen op straat.

"De schietpartij in Louisiana van vanochtend heeft nu al gevolgen voor de conventie hier in Cleveland, Ohio. Er is een brief van de politie vertrokken hier in Ohio naar gouverneur Kasich om te vragen om de noodtoestand hier te verklaren, zodanig dat mensen niet meer vrij met een wapen kunnen rondlopen op straat of in openbare gelegenheden. Want Ohio, de plaats waar de conventie nu plaatsvindt, is een zogenaamde 'open carry'-state waar mensen vrij wapens bij zich mogen hebben", legt VTM NIEUWS-journaliste Greet De Keyser uit vanuit Ohio.

Vijf dagen lang
Als alles goed gaat en de meeste afgevaardigden van de partij op Donald Trump stemmen, dan houdt Trump op donderdagavond zijn officiële toespraak als presidentskandidaat.

"De conventie gaat binnen een dag van start en daar wordt eigenlijk de nominatie van Donald Trump als de officiële presidentskandidaat officieel gemaakt. De Republikeinse partij doet daar 5 dagen over: er zullen discussies zijn, er zou ook gediscussieerd worden over de tegenstand van Trump. Op woensdag wordt er gestemd, dan moeten alle 'delegates' nog eens een keer hun stem uitbrengen. Donderdagavond, als alles goed gaat, zal Donald Trump zijn toespraak houden als presidentskandidaat", aldus De Keyser.

Naakt protest
De conventie van de Republikeinen is nog niet gestart of er is al protest. De Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick, die befaamd is voor zijn werk met naakte mensenmassa's, organiseerde zondag een opname met honderd vrouwen die ronde verkeersspiegels vasthouden. Die werden gericht naar de immense sporthal waar maandag de Republikeinse conventie begint en Donald Trump moet aanwijzen als de Republikeinse kandidaat voor het Witte Huis.

Het team van Tunick zegt in een verklaring dat ze "de hatelijke rethoriek aanklaagt van velen binnen de Republikeinse partij naar vrouwen en minderheden. Trump en Pence doen veel Amerikanen geloven dat haat acceptabel is".