Dossier Staatsgreep Turkije

Nog altijd sfeer van oorlog in Turkije?

Na de mislukte staatsgreep in Turkije blijven vele mensen nog met heel wat vragen zitten. Wat gebeurt en nu met de verantwoordelijken voor de coup, en hoe gaat het er op dit moment aan toe in het land? VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez volgt de situatie ter plaatse op de voet.

Wat gebeurt er met de verantwoordelijken voor de coup?
"Erdogan noemt de mensen die zijn opgepakt een 'kanker' en vele mensen noemen hen 'landverraders. Ze moeten allemaal naar de gevangenis. En zo heeft Erdogan meteen een groot en belangrijk deel van zijn oppositie uitgeschakeld. Het is dan nog maar de vraag of al die mensen een eerlijk proces zullen krijgen, of er precies zal worden nagegaan wat hun rol precies was bij de staatsgreep en welke straffen ze gaan krijgen", zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez.

Hoe gaat het er vandaag aan toe in Istanbul?
"De regering heeft opnieuw opgeroepen aan de Turken om buiten te komen. Ze hebben sms'jes gestuurd naar iedereen om te komen feesten. Daarnet waren er trouwens ook berichten dat er zou geschoten zijn op de tweede grootste luchthaven van Istanbul. Maar alles zou daar weer veilig zijn. Eigenlijk zag je vandaag aan bijna niets meer dat hier 2 dagen geleden een poging tot een staatsgreep is gebeurd", zegt Lattrez.

Maar Erdogan kan dus rekenen op de steun van een groot deel van de Turkse bevolking?
"Ja, en ook van de oppositiepartij, dat is heel erg duidelijk. Hij is natuurlijk opnieuw verkozen geraakt en heeft veel medestanders. De mensen zeggen dat hij van Turkije een modern land gemaakt heeft en voor jobs heeft gezorgd, al dan niet ten koste van de vrijheid en democratie."