Dossier Aanslag Nice

Dochter Belgisch slachtoffer: "Aan lot overgelaten"

Maria Otto (22) is de jongste dochter van Nataliya Otto, één van de Belgische slachtoffers die het leven lieten bij de aanslag in Nice. Ook haar stiefpapa Roman kwam om. Maria is naar Nice gereisd, maar krijgt daar geen enkele hulp. In een gesprek met VTM NIEUWS vertelt ze dat ze zich aan haar lot overgelaten voelt. Ze is verontwaardigd.

Maria Otto vertelt dat ze bijna geen hulp krijgt van de Fransen en van Buitenlandse Zaken, ook wat de identificatie betreft van haar moeder en stiefvader, Roman Ekaliyan, die omgekomen zijn bij de aanslag in Nice."Ik belde mijn moeder, ze nam niet op. Ik belde mijn stiefpapa, hij nam ook niet op. Maar opeens krijg ik een telefoon terug van mijn stiefpapa, dus ik was opgelucht en begon aan de telefoon te zeggen dat ik belde om te horen of alles oké was. Maar dan hoorde ik een vreemde stem aan de telefoon, in het Russisch, die zei dat ze dood zijn", getuigt Maria. De man bleek een vriend van haar ouders te zijn die samen met hen op de Promenade des Anglais naar het vuurwerk ging kijken.

Verder krijgt ze bitter weinig hulp in Frankrijk. "Ik heb niks en niemand hier. Ik heb te horen gekregen dat mijn ouders wiskundig dood zijn. Maar verder: niks. Ga maar terug op straat slapen, het interesseert ons niet. Ga maar gewoon uw lot uitzoeken", vertelt ze verdrietig.

"Hoe is dit mogelijk?"
Haar moeder Nataliya (57) was actief in de Russisch-orthodoxe kerk waar ze les gaf aan kinderen. Samen met Roman Ekaliyan (56) woonde ze in Brasschaat. Maria kan nog altijd niet begrijpen dat een aanslag in Nice op de nationale feestdag mogelijk was, en daarbij haar ouders omkwamen.

“Op dit moment hebben nog niet alle slachtoffers een gezicht gekregen. Het lijkt inderdaad traag te gaan, maar de autoriteiten willen zeer voorzichtig zijn en geen enkele fout maken. Voor de nabestaanden is dat natuurlijk zeer moeilijk.” Dat zegt VTM NIEUWS-journaliste Julie Colpaert vanuit Nice.

Bekijk ook: