3 agenten doodgeschoten in Baton Rouge

In Baton Rouge, in de Amerikaanse staat Louisiana, werden zondagochtend zes agenten neergeschoten. De burgemeester bevestigde dat drie agenten overleden zijn. Drie andere agenten raakten gewond van wie één nog voor zijn leven vecht. Ook een schutter is niet meer in leven. Veiligheidsdiensten gaan er voorlopig van uit dat hij alleen te werk ging. Volgens Amerikaanse media is de schutter Gavin Long.

Ooggetuigen verklaarden hoe een gemaskerde man gekleed in zwarte kledij in het rond begon te schieten, in de buurt van de Airline Highway. Volgens lokale media werd de buurt meteen afgesloten en startte de politie een klopjacht op de schutter. Even later werd ook een bomrobot ingezet om de buurt uit te kammen en te zoeken naar explosieven.

De politie is momenteel nog steeds bezig met onderzoek in de omgeving en vraagt de mensen om binnen te blijven. Ze benadrukken wel dat er momenteel geen actieve shooter meer rondloopt.

"We geloven dat de persoon die onze officiers neerschoot en doodde de persoon is die overleed op de plaats van de schietpartij", aldus de hoofdcommissaris. "We hebben geen scenario van een actieve schutter in Baton Rouge."

Wie is dader?
Over het motief van de vermoedelijke dader en zijn identiteit is nog geen informatie bekend. Volgens Amerikaanse media, die zich beroepen op gerechtelijke bronnen, zou de man die is doodgeschoten een man uit Kansas City zijn, die is geboren in 1987. Zijn naam is Gavin Long

Obama: "Al veel te vaak gebeurd"
Barack Obama heeft tijdens een persmoment op het Witte Huis opgeroepen tot eenheid na de nieuwe schietpartij waarbij politieagenten zijn gedood. "Los van het motief van de dader, toont de dood van deze agenten het gevaar waarmee agenten in het hele land dagelijks te maken hebben, en wij als een natie moeten luid en duidelijk stellen dat niets het geweld tegen ordehandhavers goedpraat", aldus de Amerikaanse president, die benadrukt dat dit "al veel te vaak is gebeurd".

"Aanvallen op de politie zijn aanvallen op ons allemaal, en op de rechtsstaat die de maatschappij mogelijk maakt", herhaalt de Amerikaanse president, die de schietpartij eerder al een "laffe daad" noemde.

"Oppassen bij politieke conventies"
De president riep ook op tot gematigdheid, terwijl hij verwees naar de campagnes van de Republikeinen en de Democraten. "We zijn verdeeld over bepaalde onderwerpen, en die verdeeldheid is niet nieuw. Op het nieuws en op de sociale media worden die verschillen in mening soms versterkt", zegt hij. "Ik weet dat we enkele weken ingaan van conventies, waar de politieke retoriek nog meer oververhit kan zijn dan normaal. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen, los van zijn ras, politieke partij, beroep of de organisatie waarvan hij deel uitmaakt, focust op woorden en acties die ons land verenigingen, in plaats van het verder te verdelen. We hebben niets aan verhitte retoriek en achteloze beschuldigingen, we moeten allemaal onze woorden temperen en ons hart openen."

"Opnieuw en opnieuw en opnieuw"
"Iemand schreef ooit: een kogel moet maar een keer afgeschoten worden, maar om vrede te laten werken moeten we opnieuw en opnieuw en opnieuw aan zijn bestaan herinnerd worden", aldus de president nog. "Wij kunnen bewijzen, door woorden en daden, dat wij niet verdeeld zijn en we moeten dat blijven doen, opnieuw en opnieuw en opnieuw."

"Dit is een aanval tegen functionarissen, tegen de rechtsstaat en een geciviliseerde maatschappij en het moet ophouden", klonk het.

Dood van Alton Sterling
In Baton Rouge waren begin deze maand hevige protesten uitgebroken nadat agenten een zwarte man van dichtbij neerschoten. Op amateurbeelden was toen te zien hoe twee blanke agenten de zwarte man Alton Sterling tegen de grond gedrukt hielden. Even later schoot een van de agenten enkele keren op het lichaam van Sterling, die ter plaatse overleed. Sterling had weliswaar een geweer op zak, maar had op geen enkel moment naar zijn wapen gegrepen en had ook vergunning voor het wapen. De gebeurtenissen leidden tot een golf van verontwaardiging.

Een dag later werd in Minneapolis opnieuw een zwarte man neergeschoten door een blanke agent. Twee dagen daarna vonden in verschillende steden protestmarsen plaats tegen het politiegeweld. In Dallas namen scherpschutters toen agenten onder vuur. Vijf onder hen lieten het leven.

De afgelopen weken kreeg de politie van Baton Rouge naar eigen zeggen heel wat bedreigingen.