Dossier Staatsgreep Turkije

Erdogan: "VS, lever Gülen aub over"

"Ik roep de Verenigde Staten op, als wij strategische partners zijn, als wij modelpartners zijn, gehoorzaam dan alstublieft ons verzoek. Want wij geven jullie elke terrorist die jullie wilden van ons", zei Erdogan tegen een Turkse menigte.

De Turkse president heeft het uiteraard over zijn aartsrivaal Fethullah Gülen die in de VS verblijft. Erdogan beschuldigt hem ervan parallelle structuren te hebben opgezet om hem ten val te brengen. Hij heeft al aan de VS gevraagd om Gülen uit te leveren aan Turkije.

Gülen ontkent in de krant New York Times elke betrokkenheid, en suggereert dat Erdogan mogelijk zelf achter de coup zit. "Omdat ik gelovig ben, mag ik niemand beschuldigen zonder bewijzen. Sommige leiders organiseren echter valse zelfmoordaanslagen om hun macht te vergroten", zegt hij.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bevestigde eerder al dat de VS de uitlevering van Gülen zullen onderzoeken als Turkije bewijzen levert van zijn betrokkenheid. De minister verklaarde ook dat hij zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu gebeld heeft om zijn steun aan Turkije te bevestigen, en om te protesteren tegen de suggesties van minister van Werk Suleyman Soylu dat de Verenigde Staten mee achter de couppoging zouden zitten. "Die beschuldigingen zijn volledig fout, en zijn schadelijk voor onze bilaterale relaties", aldus Kerry.