Dossier Staatsgreep Turkije

Erdogan laat 6.000 mensen arresteren

Na de mislukte staatsgreep in Turkije zijn al zowat zesduizend mensen gearresteerd. Dat heeft justitieminister Bekir Bozdag gezegd aan het staatsagentschap Anadolu, evenwel zonder meer details te geven.

Het regime van president Recep Tayyip Erdogan reageerde bijzonder fors op de coup en is naar eigen zeggen volop bezig met het "uitzuiveren" van de staatsstructuren.

Erdogan reageert met ijzeren vuist op de mislukte coup. De generaals van twee van de vier landcomponenten van het leger zijn gearresteerd, net als verschillende rechters van het Grondwettelijk Hof en een 140-tal andere rechters en magistraten. Niet minder dan 2.745 rechters en openbare aanklagers werden ook uit hun ambt ontzet.

"De grote kuis zet zich voort. Er zijn zowat zesduizend mensen onder aanhoudingsbevel geplaatst en dat aantal gaat nog stijgen", aldus justitieminister Bozdag.

'Verraders' opsporen via sociale media
De Turkse veiligheidsdiensten hebben de burgers zondag gevraagd om gebruikers van sociale media aan te geven die 'terroristische activiteiten' verspreiden. Het gaat meer bepaald om mensen die laten blijken dat ze de - mislukte - poging tot staatsgreep steunden.

"Er wordt online heel wat 'zwarte propaganda' verspreid", zo klinkt het. Volgens het staatspersagentschap Anadolu vragen de veiligheidsdiensten onder meer om screenshots te maken en profielinformatie te verschaffen van "criminele elementen".

"Erdogan reageert keihard"
VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez is in Istanbul en zegt ook dat Erdogan keihard reageert: "Alles wijst richting een kleine groep van generaals, dat zegt de regering toch, die hun soldaten opdracht hebben gegeven om de straten op te gaan. En zo is het begonnen", zegt hij.

"Intussen is de reactie van Erdogan keihard. Hij heeft al 6000 mensen laten oppakken. Dat heeft de minister van Justitie beslist. Generaals, soldaten, medestanders, mensen die die staatsgreep zouden steunen. Dan kan je toch echt wel spreken van een soort schoonmaakoperatie. Want als je zo veel mensen die tegen zijn, laat oppakken, dan is het dat wel. President Erdogan roept nu toch op om ook iedereen in het buitenland die ermee te maken heeft, om te zwijgen."

Bekijk ook: