2 jaar geleden stortte MH17 neer

Nederland herdenkt vandaag de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Alle 298 namen van de slachtoffers worden voorgelezen en er zal een minuut stilte worden gehouden. Ook in Oekraïne wordt stilgestaan bij de ramp, op de dag af twee jaar na de feiten.

Ongeveer achthonderd mensen zijn aanwezig bij de herdenking in Vijfhuizen bij Schiphol. Ook premier Mark Rutte woont de herdenkingsceremonie bij, op uitnodiging van de nabestaanden. Met zijn aanwezigheid wil Rutte de nabestaanden steunen. Hij zal niet spreken.

De nabestaanden vullen het programma van de herdenking zelf in met toespraken, zang en dans. De minuut stilte wordt gehouden rond 15.20 uur, het tijdstip dat op 17 juli 2014 het radiocontact met de Boeing 777 van Malaysia Airlines verloren ging boven Oost-Oekraïne.

In het Oekraïense Petropavlivka, de stad in rebellengebied waar de brokstukken en lichamen neerkwamen, namen enkele tientallen mensen de tijd om stil te staan bij de tragedie. "We hadden verwacht dat ook enkele families van slachtoffers naar de ceremonie zouden komen, maar blijkbaar hebben de Oekraïense autoriteiten hen angst aangejaagd", verduidelijkte de lokale verantwoordelijke Natalia Volochina in de marge van de herdenkingsplechtigheid.