Dossier Staatsgreep Turkije

Vreemde sfeer in straten Istanbul

De rust is teruggekeerd op het Taksimplein in Istanbul, al zijn nog veel mensen nieuwsgierig naar wat er gebeurd is. Veel mensen komen even langs om foto's te nemen. VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez is op het plein en kan een kijkje nemen in één van de tanks die er nog staan.

"Deze tank is hét symbool van de overwinning van president Erdogan", zegt hij. "Hij heeft die bewust laten staan op het Taksimplein, het centrale plein in Istanbul zodat voorbijgangers er foto's van kunnen nemen. Die foto's gaan de hele wereld rond, en zo kan iedereen zien dat er maar één winnaar is: Erdogan."

Coup opgezet spel?
Verderop in Istanbul is de sfeer anders. Daar denken heel wat mensen dat Erdogan zelf achter de coup zit. "Volgens mij is de staatsgreep een complot. Het was opgezet spel", zegt de Turk Aslan Guldu. "De regering werd minder en minder populair door het vluchtelingenbeleid. Dat is volgens mij allemaal opgezet spel om stemmen te ronselen." Een andere bewoner staat hem bij. "Dit is geen poging tot staatsgreep, dit is bedrog voor de mensen, het is een grap. Erdogan wil hiermee gewoon zijn macht vergroten in Turkije", zegt Halit Durmaz.