Dossier Aanslag Nice

12.000 reservisten extra voor Frankrijk

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft vaderlandslievende Fransen - mannen en vrouwen - opgeroepen zich aan te sluiten bij de reservisten van de politie. Hij deed dat naar aanleiding van de aanslag in Nice.

Frankrijk telt op dit moment al twaalfduizend reservisten bij de gendarmerie en de gewone politie. De reservisten kunnen op korte termijn gemobiliseerd worden om mee in te staan voor de veiligheid bij bepaalde evenementen of op bepaalde plaatsen. Iedereen die bij de reserve wil aansluiten, zal de kans krijgen, zei Cazeneuve.

Kort na de aanslag in Nice maakte president François Hollande bekend dat hij beroep zal doen op de operationele reserve. De president verklaarde toen dat deze reservisten mogelijk ingezet kunnen worden voor grenscontroles.

Felle kritiek
De Franse president kreeg na de aanslag felle kritiek.  "Veel mensen vragen zich af of er niet meer bewaking had moeten zijn op zo'n groot evenement met zo'n mensenmassa", vertelde VTM NIEUWS-journalist Julie Colpaert gisteren. Ook de politiek die na de aanslagen in Parijs heel sereen bleef, reageerde nu.  Alain Juppé van de partij UMP zei letterlijk dat als er meer maatregelen waren genomen, dit niet was gebeurd.