Dossier Aanslag Nice

Dader Nice verkende plaats aanslag

De dader van de aanslag in Nice heeft de dagen voor 14 juli de Promenade des Anglais verkend met de vrachtwagen die uiteindelijk als moordwapen zou dienen. Volgens bronnen bij het onderzoek  deed hij dat zowel op 12 als op 13 juli. 

Verschillende getuigen zouden intussen ook informatie gegeven hebben over de religieuze kant van Mohamed Lahouaiej-Bouhlel. Eerder raakte al bekend dat de dader bij de Franse autoriteiten helemaal niet bekendstond als een geradicaliseerde, maar wel met persoonlijke problemen kampte.

Aanslag opgeëist
Terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanslag in Nice opgeëist via haar persagentschap Amaq. Daarin wordt de dader, Mohamed Bouhlel, een "soldaat" van IS genoemd. De aanslag geldt als wraak om de Franse deelname aan de internationale coalitie tegen IS.

Het was persbureau Amaq dat in de loop van zaterdagochtend de aanslag aan IS toeschreef op basis van een bron binnen de veiligheidsdiensten van IS. "De dader van de operatie van Nice in Frankrijk is een van de soldaten van IS. En hij heeft zijn aanslag gepleegd als vergelding om de burgers te treffen van de coalitie die IS bestrijdt," klinkt het in de mededeling.