Man en vrouw opgepakt na aanslag Nice

Er zijn zondag opnieuw twee mensen - een man en een vrouw - opgepakt en in voorlopige hechtenis geplaatst in het onderzoek naar de aanslag van Nice, waarbij donderdag minstens 84 doden vielen toen de dader met een vrachtwagen inreed op een massa mensen. Dat melden Franse gerechtelijke bronnen.

Vijf personen - de ex van de dader en vier mannen uit zijn entourage - werden eerder al opgepakt en in voorlopige hechtenis geplaatst. De ex-vrouw is intussen vrijgelaten. In haar eerste verhoren zou de ex van Bouhlel verklaard hebben dat haar vroegere man, die nog niet bekendstond als islamist, op korte tijd geradicaliseerd was.

Lonewolf
Het lijkt dus dat  Bouhlel geen lonewolf was, zoals eerst gedacht maar hulp kreeg van anders. "Volgens de politie zou hij wapens gekregen hebben van een Albanees koppel maar het is niet duidelijk of de man en vrouw die vandaag door de politie zijn opgepakt, dat koppel zijn", vertelt VTM NIEUWS-journalist Julie Colpaert.

Opgeëist door IS
IS heeft zaterdag de aanslag door Mohamed Lahouaiej-Bouhlel opgeëist. Het was persbureau Amaq dat in de loop van zaterdagochtend de aanslag aan IS toeschreef op basis van een bron binnen de veiligheidsdiensten van IS. "De dader van de operatie van Nice in Frankrijk is een van de soldaten van IS. En hij heeft zijn aanslag gepleegd als vergelding om de burgers te treffen van de coalitie die IS bestrijdt," klinkt het in de mededeling.