Dossier Staatsgreep Turkije

Terugkeer van de doodstraf in Turkije?

Amnesty International roept de Turkse machthebbers op om niet terug te grijpen naar de doodstraf in reactie op de mislukte coup van vrijdagnacht. "De putschisten moeten terechtstaan en de rechtsstaat moet voor iedereen gelden", zegt Turkije-specialist Andrew Gardner van Amnesty International.

De roep om de doodstraf weerklonk vandaag volgens Belga bij verschillende demonstraties van regeringsaanhangers. Ook lokale media berichten dat mensen van het regime de optie openhouden.

"Turkije heeft zich verenigd om rechten te verdedigen tegen een mogelijke junta. De terugkeer naar de doodstraf en hardhandig optreden tegen dissidenten zou betekenen dat de overwinning verloren is", argumenteert Gardner.

Merkel: "Berechting moet volgens regels rechtsstaat"
Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel roept Turkije op om 'de regels van de rechtsstaat' te respecteren bij het berechten van de militairen die vrijdagnacht een staatsgreep wilden plegen. "Het is tragisch dat zoveel mensen hun leven hebben gelaten. De bloedvergieten in Turkije moeten nu stoppen", zei Merkel op een persconferentie in Berlijn. "Het is en zal altijd het recht zijn van mensen om hun leiders te kiezen via vrije verkiezingen. Tanks in de straten en luchtaanvallen tegen eigen mensen zijn onaanvaardbaar."

Niettemin zal Ankara zich nu ook moeten bewijzen. "De berechting van de verantwoordelijken van de tragische evenementen van afgelopen nacht moet gebeuren volgens de regels van de rechtsstaat", zei Merkel, voor wie het de voorbije maanden steeds diplomatiek koorddansen was tijdens haar contacten met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan: "Debat over doodstraf"
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft intussen nog voor extra opschudding gezorgd door te zeggen dat het parlement moet kunnen debatteren over de toepassing van de doodstraf na de mislukte staatsgreep van vrijdagnacht. "Het is het recht in een democratisch land dat elke vraag bekeken en bediscussieerd wordt", zei hij na oproepen van aanhangers in Istanbul.

Om het debat over de doodstraf te kunnen voeren "is geen toestemming vereist van waar dan ook", merkte Erdogan nog op, enkele uren nadat mensenrechtenorganisatie Amnesty International nog had gewaarschuwd tegen de invoering van de doodstraf na de mislukte coup.