Dossier Staatsgreep Turkije

Turkse soldaten met geweld bestraft

Verschillende soldaten die, al dan niet bewust, de mislukte staatsgreep hielpen uitvoeren in Turkije, zijn door woedende menigtes hardhandig aangepakt en mogelijk zelfs gelyncht. Dat blijkt uit beelden die doorheen de dag zijn opgedoken. Op foto's die circuleren op sociale media is te zien hoe ze onder meer geslagen worden met broeksriemen.

Het is niet duidelijk waar de foto's genomen werden en hoeveel soldaten op die manier behandeld werden. Maar dat een groot deel van de Turkse bevolking woedend is op de militairen die tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag een staatsgreep wilde plegen, is wel duidelijk.

Een video die gemaakt lijkt op een van de bruggen over de Bosporus in Istanboel toont zelfs het levenloze lichaam van een soldaat, bedekt in bloed. "We hebben er vier gedood, we zijn nu de vijfde aan het doden", zegt de persoon die aan het filmen is. "God is groot" en "ongelovige", valt voorts te horen.

Volgens de Turkse krant Sozcu heeft een menigte een soldaat ook de keel overgesneden. Op foto's is dan weer te zien hoe bijeengedreven militairen geschopt en geslagen worden.

Onbewust coup gepleegd?
In welke mate de betrokken militairen wisten dat ze een coup aan het uitvoeren waren, is niet duidelijk.