Dossier Staatsgreep Turkije

Hoe kon staatsgreep in Turkije gebeuren?

Wie zit achter de staatsgreep in Turkije? Daar zijn twee pistes voor, zegt VTM NIEUWS-journalist Patrick Van Gompel. President Erdogan zegt dat de Gülen-beweging erachter zit, maar de man zelf ontkent dat. Ook mogelijk is dat een ontevreden deel van het leger de coup heeft opgezet.

“Mogelijk heeft een deel van het leger dat niet akkoord is met het beleid van president Erdogan deze staatsgreep georganiseerd”, zegt Van Gompel. “Omdat Erdogan te veel islamiseert, omdat hij te weinig democratisch is. Maar zeker niet het hele leger, want dan zou de operatie beter georganiseerd zijn.”

Een tweede mogelijkheid is dat de Gülen-beweging erachter zit, dat is toch wat president Erdogan zegt. “Fethullah Gülen is een prediker van 75 jaar die voor een Westerse islam is”, zegt Van Gompel. “Hij is iemand met veel macht en veel aanhangers, zijn beweging telt miljoenen leden.” Maar de man heeft vanuit zijn ballingsoord in de VS al in alle talen ontkend dat hij er iets mee te maken heeft.

“Erdogan heeft rare dingen gedaan”
Toch blijft het verwonderlijk dat zo’n staatsgreep kon plaatsvinden in Turkije, waar Erdogan met harde hand regeert. “Hij is heel sterk, alleen al omdat hij dit overleefd heeft”, vindt Van Gompel, “maar hij heeft de laatste jaren wel rare dingen gedaan.”

“Erdogan heeft als premier een wet gestemd waardoor hij president kon worden, hij heeft zijn macht gemonopoliseerd. Hij heeft ook getoond dat hij de aanslagen in zijn land niet de baas kon. Dus zo sterk als iedereen altijd dacht, is hij zeker niet”, zegt Van Gompel.

Door Erdogan georkestreerd?
Intussen doet het verhaal de ronde dat Erdogan de staatsgreep zelf georganiseerd zou hebben. “Erdogan is een meester in de propaganda”, aldus Van Gompel. “Hij bestuurt nieuwszenders en kranten. Dit is een gerucht, maar ik acht het niet onwaarschijnlijk, al zou het wel een beetje vreemd zijn.”