Minstens 90 doden in Turkije

Tijdens een klaarblijkelijk mislukte couppoging door een deel van het leger in Turkije zijn minstens negentig doden gevallen en werden honderden militairen opgepakt. De omstandigheden waarin de coup plaatsvond zijn nog niet duidelijk, en hoewel de regering gemeld heeft dat ze de controle over het land weer heeft opgenomen, waren er tot zaterdagochtend berichten over schietpartijen en bombardementen in Istanboel en Ankara.

Het leger verklaarde vrijdagavond rond 22.30 uur dat het de macht had overgenomen over het land. De putschisten, een deel van het Turkse leger, kondigden via de staatszender TRT, die ze eerder hadden ingenomen, een avondklok af en een staat van beleg af. Alle vluchten naar de luchthaven van Istanboel werden afgelast en de burgers werden aangeraden om binnen te blijven. President Recep Tayyip Erdogan riep de Turken echter op om massaal op straat te komen om zich te verzetten tegen de staatsgreep. Daarop kwamen, ook in een aantal landen wereldwijd, zowel voor- als tegenstanders van de president op straat.

Chaos
De chaos in Ankara en Istanboel was groot. Er waren ontploffingen te horen er werden bombardementen uitgevoerd en overal in de stad waren geweerschoten te horen. De putschisten haalden ook televisiezenders TRT en CNN Türk een tijdlang uit de ether. Wie achter de couppoging zat is nog niet duidelijk. President Recep Tayyip Erdogan beschuldigde de aanhangers van Fethullah Gülen, een van zijn belangrijkste tegenstanders die in ballingschap leeft in de Verenigde Staten, achter de staatsgreep. Gülen en zijn aanhangers veroordeelden de coup echter met klem.

Volgens het regeringsgezinde persagentschap Anadolu zou dan weer een officier die onlangs werd ontslagen achter de staatsgreep zitten. Bovendien was er al een tijd onvrede over Erdogan, die de macht van het leger had beperkt. Rond 02.00 uur Belgische tijd verklaarden zowel de inlichtingendiensten als premier Binali Yildirim dat de situatie in het land grotendeels onder controle was, maar de media bleven berichten over geweerschoten en bombardementen in Istanboel en Ankara, en de rust lijkt vooral in Ankara nog steeds niet volledig te zijn teruggekeerd.

Erdogan verzekerde zijn aanhangers zaterdagochtend tijdens een toespraak dat de coupplegers de prijs zwaar zullen betalen en dat hij het leger zou zuiveren van verraderlijke elementen. Yildirim verklaarde dan weer dat hij de gevechtsvliegtuigen het bevel gegeven had om vliegtuigen van de putschisten neer te halen. De stafchef van het leger, die volgens de autoriteiten werd gegijzeld door de putschisten, werd zaterdagochtend bevrijd, nadat Yildirim eerder al een interim-legerchef aanstelde.

Zware balans
De balans na de nachtelijke couppoging is zwaar. Volgens het ministerie van Justitie zou het gaan om meer dan 750 putschisten, onder wie 5 generaals en 29 kolonels. Volgens een bron binnen de regering zou het zelfs gaan om 1.563 militairen. Volgens het persagentschap Anadolu zijn er 90 doden gevallen, voornamelijk burgers. In regeringskringen was te horen dat 19 coupplegers werden gedood, terwijl eerder al bekend raakte dan 17 politieagenten omkwamen. Er zouden ook honderden gewonden zijn. De internationale gemeenschap reageerde onthutst op de staatsgreep. Ze sprak haar steun uit voor de democratisch verkozen regering en riep de partijen op om zo snel mogelijk de rust in Turkije te laten terugkeren.