Staatsgreep Turkije: wat we nu weten

Het leger heeft vanavond in Turkije een staatsgreep gepleegd. De militairen hebben de macht geclaimd in een mededeling op de staatstelevisie. Ze kondigden een avondklok en een krijgswet af. President Erdogan heeft op de Turkse tv gereageerd met een statement via Facetime. Hij roept de bevolking op om op straat te komen.

In de loop van de avond bezette het leger twee bruggen over de Bosporus en vlogen er militaire vliegtuigen over de hoofdstad Ankara. De militairen sloten ook de luchthaven in Istanbul af met legervoertuigen, waardoor de vluchten geschrapt zijn.

Op de staatstelevisie TRT, die intussen is overgenomen door het leger, zegt één van de coupplegers "dat een vredesregering in werking is getreden". De militairen hebben een avondklok ingesteld en er is een krijgswet van kracht.

Erdogan?
President Erdogan heeft van zich laten horen via Facetime, op de Turkse televisie. Hij riep de bevolking op om op straat te komen en sprak harde taal tegen de coupplegers. Het is niet duidelijk waar hij op dit moment verblijft, maar hij zegt in de boodschap dat hij onderweg is naar Ankara.

De Turkse premier Binali Yildirim bevestigde wel dat er een staatsgreep aan de gang is, maar ontkent dat het leger in zijn opzet zou geslaagd zijn. "Zij die rebelleren, zullen de zwaarste prijs betalen", aldus Yildirim. Hij voegde eraan toe dat de regering nog altijd aan de macht is. "Enkel de natie kan beslissen over een wijziging in de Turkse regering."

Sociale media geblokkeerd
Alle sociale media zouden zijn afgesloten en de staatstelevisie TRT zou zijn overgenomen door het leger. De luchthaven van Ataturk wordt bezet door tanks.

Verenigde Staten
Intussen stijgt de spanning in de VS ook. CNN meldt dat president Obama liet weten dat ze niet omgaan met landen, waar een staatsgreep aan de gang is. Deze coup zou echter Westersgezind zijn, dus de houding van de VS is nog niet duidelijk. De VS gebruikt luchthavens in Turkije als uitvalbasis voor hun strijd tegen IS en Turkije is ook een lid van de NAVO.

Reisadvies
Het ministerie van Buitenlandse Zaken van België past het reisadvies voor Turkije aan. Alle Belgen worden aangeraden ter plaatse te blijven en binnenshuis te blijven tot de situatie is uitgeklaard.