Wat kan staatsgreep betekenen voor Turkije?

De staatsgreep die op dit moment aan de gang is in Turkije, is zeker niet de eerste. De republiek Turkije heeft in de afgelopen zestig jaar al vier staatsgrepen gekend. De laatste dateert van 1997. Toen hield het leger niet de macht, maar voerde ze versnelde verkiezingen door.

Wat de plannen van het leger nu zijn is nog niet duidelijk. President Erdogan zou op dit moment niet in het land zijn en de timing van de aanslag zou dus niet toevallig zijn. Met de president uit het land en het leger mogelijk aan de macht, staat de regering op de rand van de afgrond.

De soldaten die de coup pleegden, zouden een afgescheurd deel van het leger zijn, die een tijdje geleden al opgesloten zouden hebben gezeten. Dat zegt Öztürk Mete, hoofdredacteur van de kritische krant Zaman aan VTM NIEUWS.

Westersgezinde coup
Dirk Rochtus, professor aan de KUL en expert, zegt dat de coup er één is van Westersgezinde aanhangers van de staat van Ataturk, een staat die zich seculier opstelt en pleit voor een scheiding van Kerk en Staat. Zij vrezen dat Turkije onder president Erdogan veel te conservatief en Islamgericht is.

De vorige staatsgrepen werden gepleegd in 1960, 1971 en 1980 en 1997. De bloedigste was die van 1980. 650.000 mensen werden toen opgepakt en meer dan 500 mensen kregen na de staatsgreep de doodstraf.