Dossier Aanslag Nice

Déjà vu op Place de la République

De Place de la République in Parijs doet na de aanslag in Nice opnieuw dienst als herdenkingsplaats. Vandaag kwamen verschillende mensen er samen om hun verdriet en solidariteit te uiten. Ze leggen bloemen neer, branden kaarsen en praten over wat er gebeurd is.

Acht maanden nadat Parijs getroffen werd door aanslagen, vallen er opnieuw doden en gewonden in Frankrijk, opnieuw bij een aanslag: ditmaal in Nice. Het doet bij veel Parijzenaren een akelig belletje rinkelen, velen denken terug aan wat ze in november 2015 ondergaan hebben. Net zoals na de aanslagen toen, trekken ook nu opnieuw heel wat mensen naar de Place de la République in Parijs. Het is nu opnieuw een plaats waar ze hun solidariteit en medeleven kunnen betuigen aan de slachtoffers.

"Voel me triest"
"Het is ingewikkeld, het voelt aan als een déjà vu. Het is vreselijk. Ik denk niet dat er een woord bestaat dat dit gevoel kan definiëren", zegt Clémence, die in Parijs woont. 

Ook Andreas kwam vandaag naar de Place de la République. Hij komt uit Noorwegen maar was op 13 november 2015 in de Bataclan, waar toen een aanslag gepleegd werd. "Ik heb een heel triestig gevoel over gisteren. We waren bij de Eifeltoren om de show te bekijken toen we hoorden wat er gebeurd was in Nice. Het is spijtig dat zoiets opnieuw moet gebeuren in Frankrijk, net op de nationale feestdag. Ik vind het heel slecht dat dit zo snel opnieuw gebeurt, amper acht maanden na de aanslag in november", zegt hij.