Dossier Aanslag Nice

Dit is dader van bloedbad Nice

Mohamed Lahouaiej Bouhlel, de man die gisteren op de Promenade des Anglais in Nice met een witte vrachtwagen op het publiek inreed, woonde in Nice en was afkomstig uit Tunesië. De 31-jarige Bouhlel stond gekend bij de politie voor geweldpleging, maar hij was zeker geen terreurverdachte. Op het internet doet een foto van zijn verblijfsvergunning de ronde.

Gisteravond na het vuurwerk voor Quatorze Juillet reed Mohamed Lahouaiej Bouhlel in op een mensenmassa. Hij maakte zeker 84 dodelijke slachtoffers en meer dan honderd gewonden.

Rijbewijs en bankkaart
Net na de vreselijke aanslag vinden speurders een rijbewijs, een bankkaart en een gsm in de cabine van de vrachtwagen. Eerst was het nog onzeker of die toebehoorden aan de dader, maar de politie bevestigde later dat het wel degelijk om de dader ging. Hij werd in de voormiddag formeel geïdentificeerd op basis van zijn vingerafdrukken. 

Volgens Franse media gaat het om Mohamed Lahouaiej Bouhlel een Tunesiër van 31 jaar met een Franse verblijfsvergunning. De Franse autoriteiten hebben zijn identiteit nog niet officieel bevestigd. Bouhlel is getrouwd en heeft kinderen. De man woonde in Nice zelf en werkte als pakjesbezorger. 

Gekend bij politie
Zijn aanslag had hij goed voorbereid. Woensdag huurde hij de witte koelwagen in Saint-Laurent-du-Var, net ten westen van Nice. In maart is Bouhlel nog veroordeeld voor geweldpleging en ook in het verleden werd hij al betrapt met wapens. Bij de inlichtingendiensten kennen ze hem echter niet, ze volgen hem dus niet als terreurverdachte. 

De politie voert sinds halftien vanochtend huiszoekingen uit in Nice, onder meer in dit appartementsblok waar Bouhlel woonde. Volgens zijn buren was hij een eenzaat en sprak hij niet veel. Hij leek ook helemaal niet religieus.