Dossier Aanslag Nice

Aanslag met voertuig in massa: niet nieuw

De dolle rit van een wagen of een vrachtwagen als terreurwapen, zoals in Nice gebeurde, is een 'modus operandi' die niet onbekend is bij de anti-terreurdiensten. In het recente verleden werden in het Westen - al dan niet in naam van de jihad - eerder al dergelijke aanslagen uitgevoerd. Meestal waren militairen het doelwit.

  • In mei 2013 rijden twee Londenaars van Nigeriaanse origine in Londen met een auto de jonge soldaat Lee Rigby aan. Nadien vallen ze het slachtoffer met messen aan. Op een videofilmpje net na de aanval, verklaart een van de moordenaars dat hij "de moslims wilde wreken die werden gedood door Britse soldaten". Op zijn proces verklaarde de vader van zes kinderen dat hij op missie was als soldaat van Allah en "in oorlog was tegen Groot-Brittannië"
  • Enkele maanden later, in oktober 2014, rijdt een 25-jarige Canadees die recent was bekeerd tot jihadistische denkbeelden, met zijn auto in op drie militairen in een voorstad van Montreal. Eén militair wordt gedood en een andere raakt gewond. Na een politieachtervolging stapt de dader uit zijn wagen - een mes in de hand - en wordt doodgeschoten. Na een familiale breuk wilde de jonge man naar Syrië trekken.
  • En een aanslag die we ons wellicht nog allemaal herinneren, gebeurde op Koninginnendag in Nederland in 2009. Op het moment dat de koninklijke familie voorbijrijdt in een open bus in Apeldoorn, rijdt Kart T. op de massa in met een auto. Hij doodde daarmee 7 toeschouwers. Zelf bezweek hij ook aan zijn verwondingen. De man was een hater van het Nederlandse koningshuis en plande de aanslag helemaal zelf. Bij dat incident was er dus geen link met jihadisme.
  • Ook buiten de grenzen van het Westen is deze 'techniek' bekend, zoals in Israël waar Palestijnen op die manier geregeld aanslagen plegen. In Israel kwamen sinds oktober vorig jaar in totaal 34 Israeli's, 215 Palestijnen, twee Amerikanen, een Eritrese en een Sudanese om bij terreuraanslagen. 

Waarom met vrachtwagen?
Sinds enkele jaren roepen de terreurgroepen al-Qaïda en Islamitische Staat in hun propagandamateriaal hun rekruten en aanhangers op om over te gaan tot acties, zonder precieze orders af te wachten, zonder organisatie om ze te trainen of te ondersteunen. Overgaan tot de actie, op een geïsoleerde wijze en met om het even welk beschikbaar wapen, is het consigne dat in september 2014 werd gegeven door Aboe Mohammed Al-Adnani, de officiële woordvoerder van IS.

In een audioboodschap verspreid door Al Furqan, het belangrijkste medium van IS, roept de Syriër de "soldaten van het kalifaat" op om met alle middelen de doelen aan te vallen: "Sta op, monotheïsten, en verdedig uw Staat vanuit uw woonplaats, waar die ook is". "Als je niet weet hoe een bom te laten exploderen of een kogel af te schieten, trek dan je eigen plan om alleen te staan met een ongelovige Fransman of Amerikaan en sla zijn hersenpan in met een steen, doodt met messteken, rij hem omver met je wagen..."