Dossier Aanslag Nice

Dit weten we over de dader

De dader die gisteravond op de Promenade des Anglais in Nice met een witte vrachtwagen op het publiek inreed, is volgens Franse media geïdentificeerd als Mohamed Lahouaiej Bouhlel. De 31-jarige Bouhlel woonde in Nice en is afkomstig uit Tunesië. Hij maakte zeker 84 dodelijke slachtoffers en meer dan honderd gewonden. 

De man reed met een hoge snelheid over een afstand van twee kilometer in op de mensenmassa. In de vrachtwagen werden identiteitspapieren aangetroffen van de 31-jarige Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Hij zou gekend staan bij de politie voor wapengebruik, maar er is geen enkele band tussen de man en terrorisme. De man zou de vrachtwagen enkele dagen geleden gehuurd hebben in de regio Provence-Alpes-Côtes d'Azur, meldt AFP.

"Er zijn momenteel meerdere operaties aan de gang, vooral in Nice", aldus nog de bronnen van AFP. Volgens de krant Nice-Matin wordt op dit moment een huiszoeking uitgevoerd in de woning van de dader.

Doodgeschoten
Volgens een ooggetuige opende de dader bovendien het vuur op de politie door de voorruit van de vrachtwagen met een pistool, voor hij werd doodgeschoten. Ook volgens de voorzitter van de regio Provence-Alpes-Côtes d’Azur schoot de vrachtwagenbestuurder tijdens de aanslag op de menigte. De vrachtwagen was volgeladen met wapens en granaten, maar het zou gaan om nepmunitie.

'Lone wolf'
“Het ziet er naar uit dat dit het werk is van een ‘lone wolf’”, zegt terreurexpert Faroek Özgünes. “Iemand die alleen opereert maar duidelijk wel afhankelijk is door wat er zich in Syrië afspeelt. Als we kijken hoe hij toegeslagen heeft en hoeveel slachtoffers hij gemaakt heeft, dan is zijn vrachtwagen een zeer efficiënt wapen geweest."

"Het wijst er ook op dat de dader niet in staat was om aan wapens en explosieven te geraken en er dus niet betere op gevonden heeft om een truck te huren en daarmee toe te slaan.” De wapens die in zijn truck gevonden zijn, zouden bovendien nepwapens zijn. "Het enige echte wapen dat hij gebruikt heeft, is een pistool."

Opeising
Een officiële opeising van de aanslag in Nice is er nog niet. President Hollande kondigde alvast aan dat Frankrijk de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat in Syrië en Irak zal opvoeren. "Maar het kan even goed van de kant van Al Qaida komen", zegt Özgünes. "De afgelopen maand is er op het internet opgeroepen om op deze manier een aanslag te plegen.

Opvallend ook is het propagandablad 'Inspire' van Al Qaida waarin in 2010 letterlijk stond: 'Maak zwaarden vast op vrachtwagens en rij dan in op menigten. Kies je locatie en timing zorgvuldig: Ga voor de meest bevolkte plekken'. Het gaat echt om een soort handleiding. Ook Frankrijk wordt genoemd in het artikel."