Dossier Aanslag Nice

Aanslag Nice: wat we nu weten

Bij een aanslag met een vrachtwagen op de Promenade des Anglais in Nice zijn donderdagavond zeker 84 doden gevallen en tientallen gewonden. Dit is wat we tot nu toe weten.

Op het moment dat het vuurwerk voor quatorze juillet, de nationale feestdag in Frankrijk, ten einde liep, reed een witte vrachtwagen in Nice in op de menigte op de Promenade des Anglais. Op amateurbeelden is het moment te zien waarop de truck op de mensen inrijdt.

De aanval vond plaats op een plek waar veel toeristen komen, in de buurt van het hotel Negresco. Duizenden mensen woonden er het vuurwerk bij. Meteen was duidelijk dat er meerdere dodelijke slachtoffers zijn.

Veel doden
Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve spreekt de avond zelf al van 80 dodelijke slachtoffers, dat aantal loopt intussen op tot 84. De lichamen van de slachtoffers liggen verspreid over vele tientallen meters, wat erop lijkt te wijzen dat de vrachtwagen zich moedwillig diep in de menigte heeft geboord.

Wapens in truck?
Departementshoofd Christian Estrosi heeft ook verklaard dat in de vrachtwagen wapens gevonden zijn, maar blijkt om valse geweren te gaan en een niet-werkende granaat. Hij schoot tijdens aanslag wel op de omstanders.

In de vrachtwagen zijn identiteitspapieren gevonden op naam van een Frans-Tunesische man, geboren in Nice in 1985. Volgens Franse media heet hij Mohamed Bouhlel. Hij zou gekend staan bij de politie voor wapengebruik, maar er is geen enkele band tussen de man en terrorisme. De man zou de vrachtwagen enkele dagen geleden gehuurd hebben in de regio Provence-Alpes-Côtes d'Azur.

Regering paraat
President Hollande, die in Avignon was, is meteen vertrokken naar naar de crisiscel in Parijs. "De president sprak met premier Manuel Valls en Bernard Cazeneuve (de minister van Binnenlandse Zaken). Hij keert terug naar Parijs om zich daar bij de crisiscel te voegen", zo klinkt het op het Elysée.

Verdachte opgepakt
Rond 0.50 uur maakt Binnenlandse Zaken in Frankrijk bekend dat er een verdachte is opgepakt. "Het individu dat de vrachtwagen bestuurde, is geneutraliseerd", klinkt het in een tweet. "Het onderzoek zal uitwijzen of hij alleen handelde."

Belgen bij de slachtoffers?
Daar is voorlopig geen duidelijkheid over. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zegt dat onze diensten in Frankrijk en in België in contact staan met de Franse autoriteiten om zich te informeren over de slachtoffers en gewonden. Facebook heeft na de aanslag de Safety Check geactiveerd. Mensen kunnen zo aan hun vrienden op Facebook laten weten dat ze ongedeerd zijn.