Dossier Referendum Brexit

Boris Johnson wordt Buitenlandminister

De omstreden Boris Johnson, de ex-burgemeester van Londen, wordt minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Theresa May. Dat melden verschillende media. Johnson was één van de boegbeelden van de brexitcampagne.

Johnson volgt Phillip Hammond op, die minister van Financiën wordt en zo George Osborne opvolgt. Osborne verlaat de regering. Therese May is dus meteen na haar benoeming gestart met het samenstellen van haar regering.

De benoeming van Boris Johnson is opvallend. Johnson, die het Brexit-kamp aanvoerde, werd lange tijd getipt als nieuwe kandidaat-premier. Uiteindelijk zag hij af van zijn kandidatuur nadat gewezen minister van Justitie Michael Gove, een belangrijke medestander voor een brexit, te kennen had gegeven geen vertrouwen te hebben in zijn leiderschap.

Regering krijgt vorm
Ook andere ministerposten raken stillaan gevuld. De eurosceptische conservatieve David Davis wordt Brits minister van de brexit en moet het vertrek uit de EU dus in goede banen leiden. Philip Hammond, de voorganger van Johnson, wordt minister van Financiën. De portefeuille Binnenlandse Zaken blijft in handen van een vrouw: Amber Rudd treedt in de voetsporen van May. Liam Fox wordt minister van Internationale Handel, een nieuwe functie die na het brexitreferendum werd opgericht. Michael Fallon ten slotte blijft op post als minister van Defensie.