Dossier Referendum Brexit

Dit was laatste dag van premier Cameron

Het zit erop voor David Cameron: na zes jaar is hij niet langer de premier van Verenigd Koninkrijk. Vanavond is Theresa May officieel aangeduid als zijn opvolgster. Het was in elk geval een bewogen laatste dag voor premier Cameron. 

Iets voor elf uur vanmorgen is Cameron uit Downing Street vertrokken naar het parlement, voor zijn laatste vragenuurtje. Ook zijn kat Larry kwam na zijn vertrek even kijken op straat. Het dier is een ambtenaar en behoort dus niet toe aan de familie Cameron. Theresa May krijgt er mogelijk dus al een huisdier bij.

"Verheugd dat vrouw premier wordt"
Cameron sprak in de vooravond de menigte in Downing Street voor het laatst toe. "Wij gaan dadelijk naar Buckingham Palace om mijn ontslag aan te kondigen aan de Queen. Ik zal haar ook vragen om Theresa May aan te stellen als de nieuwe premier. Ik ben verheugd dat we voor de tweede keer een vrouw als premier krijgen en dat de nieuwe premier uit conservatieve hoek komt. Ik wens haar alle succes en ik vertrouw erop dat zij de exit van het Verenigd Koninkrijk uit de EU in goede banen zal leiden."

"Liefde van mijn leven"
David Cameron nam in zijn laatste speech als premier uitgebreid de tijd om zijn familie te bedanken. “Downing Street was een echte thuis voor mijn hele familie. Ik wil mijn kinderen bedanken, en ik zal nu ook iets vaker thuis zijn. Ook een welgemeende dank u aan mijn vrouw, Samantha. Je bent de liefde van mijn leven. Je hebt me op de been gehouden en je bent een geweldige vrouw, moeder en zakenvrouw.”

En weg is Cameron
Na zijn laatste toespraak in Downing Street, vertrok David Cameron met zijn familie naar Buckingham Palace, waar hij zijn ontslag zal aankondigen. Hij wuifde het Britse volk en de talrijk aanwezige journalisten voor een laatste keer uit. De Queen aanvaardde het ontslag van Cameron.

  • Lees ook: Theresa May nu officieel Brits premier