Theresa May nu officieel Brits premier

Theresa May is vanavond officieel benoemd tot Brits eerste minister. De Britse Queen Elizabeth II gaf haar opdracht om een nieuwe regering te vormen, die de zware taak zal hebben om de Brexit tot stand te brengen. De gewezen minister van Binnenlandse Zaken volgt David Cameron op, die kort daarvoor zijn ontslag had aangeboden aan de koningin in Buckingham Palace.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken is dus de nieuwe Britse premier, nadat zij als enige overbleef om David Cameron, haar medestander in het brexitreferendum, op te volgen. Cameron kondigde na het referendum aan zijn ontslag te nemen. Er waren verschillende kandidaten om de fakkel van de premier over te nemen, maar uiteindelijk haakten de meesten af en haalde May het.

Nieuwe regering vormen
Nadat de Queen het ontslag van David Cameron aanvaardde, ging ook Theresa May op audiëntie bij de Queen. Die vroeg haar een nieuwe regering te vormen. May accepteerde de opdracht en is dus officieel de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk.

Al snel nieuwe ministerposten
"Theresa May gaat deze week nog een nieuwe regering samenstellen, een opdracht die ze ook van de Queen gekregen heeft." zegt VTM NIEUWS-journaliste Romina Van Camp. "Vandaag zullen er misschien al wat namen bekend raken van nieuwe ministerposten. Tegen eind deze week zal ze haar regering moeten hebben samengesteld want volgende week zit ze haar eerste ministerraad voor en wordt ze ook verwacht in het parlement voor haar eerste vragenuurtje."

"Samen bouwen we beter Verenigd Koninkrijk"
Nadat May was aangeduid als nieuwe premier, sprak ze meteen de aanwezigen toe in Downing Street. "We staan voor een geweldig grote uitdaging na het brexitreferendum. Maar ik ben ervan overtuigd dat we allemaal samen zullen zorgen voor een beter Verenigd Koninkrijk."

Downing Street 10
Na haar speech nam Theresa May samen met haar man haar intrek in Downing Street 10, de ambtswoning van de premier. Of ze daar effectief blijft wonen, is voorlopig nog niet bekend.

Nieuwe Iron Lady?
May is nu 59 en staat bekend als een van de slimste en hardste politici in het Britse kabinet. Daarom, en natuurlijk ook omdat ze vrouw is, wordt ze vaak vergeleken met Margaret Thatcher, de Iron Lady die het land elf jaar lang heeft geleid.

"10 Downing Street klaar voor komst May"
"Cameron heeft binnen afscheid genomen van zijn werknemers en vertrekt nu naar de Buckingham Palace. Daar zal hij zijn ontslag aanbieden aan de Queen, die dat hoogstwaarschijnlijk zal aanvaarden. In de tussentijd wordt 10 Downing Street , de ambtswoning van de premier van het Verenigd Koninkrijk klaargemaakt voor de komst van Teresa May. Zij neemt vanavond de fakkel over van Cameron." Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Romina Van Camp.