Theresa May, de nieuwe 'Iron Lady'?

Theresa May neemt vandaag het roer over van David Cameron. Als nieuwe premier zal ze Groot-Brittannië door de brexit moeten loodsen. May is nu 59 en al zes jaar minister van Binnenlandse Zaken. Ze staat bekend als een van de slimste en hardste politici in het Britse kabinet. Daarom, en natuurlijk ook omdat ze vrouw is, wordt ze vaak vergeleken met Margaret Thatcher, de Iron Lady die het land elf jaar lang heeft geleid.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May wordt vandaag de nieuwe Britse premier, nadat zij als enige overbleef om David Cameron, haar medestander in het brexitreferendum, op te volgen. Cameron kondigde na het referendum aan zijn ontslag te nemen. Er waren verschillende kandidaten om de fakkel van de premier over te nemen, maar uiteindelijk haakten de meesten af en haalde May het.

Net als Cameron wilde May dat Groot-Brittannië in de EU zou blijven, maar toch is ze eerder een koele minnaar van de EU, bleef ze op de achtergrond tijdens de campagne en gaf ze al te kennen dat de brexit inderdaad zal doorgaan. Zij moet nu, onder meer, die exit in goede banen leiden.

Iron Lady
De 59-jarige May werd in mei 2010 minister van Binnenlandse Zaken, een functie in de Britse politiek die nog niet vaak zo lang door dezelfde persoon wordt uitgeoefend. Vergelijkingen met de vorige vrouwelijke Britse premier, Margaret Thatcher, zijn dan ook niet van de lucht. Ook met Angela Merkel, net als May een pragmatische domineesdochter, wordt weleens een voorspelbare vergelijking getrokken.

Schoenen
May spreekt niet vaak over zichzelf. Over haar privéleven is enkel geweten dat de ze getrouwd en kinderloos is. Andrea Leadsom die zich uiteindelijk terugtrok als kandidaat maakte daarover een opmerking. Leadsom zei in een krant dat zij een betere kandidaat is dan May, omdat ze moeder is. Maar May zei daarop dat ze nooit kinderen had kunnen krijgen. Met de uitspraak schokte Leadsom heel wat Britten, waardoor ze zich uiteindelijk terugtrok.

Daarnaast heeft May ook een voorliefde voor schoenen. Ze haalde al verschillende keren de pers met haar immense schoenencollectie. Medewerkers omschrijven haar als gedisciplineerd en competent, vriendelijk, maar niet geïnteresseerd in smalltalk. Ze studeerde in Oxford, net als Thatcher en Cameron, werkte voor de Bank of England en stapte nog voor haar 30e in de lokale politiek.

'Go home vans'
Als minister van Binnenlandse Zaken genoot ze vooral in eigen land veel bekendheid. Ze kon er zich profileren op moeilijke thema's als migratie, terreurbestrijding en politie. In oktober 2013 verkreeg ze wel internationale bekendheid toen ze busjes Groot-Brittannië liet rondrijden waarmee vluchtelingen de raad kregen terug te keren, of anders het risico liepen gearresteerd te worden.

May moest later toegeven dat die "go home vans" geen succes waren. Vanwege onder meer deze campagne wordt ze eerder aan de rechterzijde van de partij gesitueerd.

Brexit
Haar werk in de regering heeft "de politie de tijd gegeven om misdaad efficiënter te bestrijden, de grenzen te beveiligen, immigratie te beperken en het Verenigd Koninkrijk van terrorisme te beschermen", aldus May zelf. Critici wijzen erop dat ze er niet in geslaagd is de nettomigratie onder de drempel van 100.000 te houden.

Sinds het referendum heeft ze over de brexit enkel gezegd dat die inderdaad moet doorgaan en dat artikel 50 pas eind dit jaar ingeroepen moet worden, ondanks de eis van vele Britten en de Europese politici om sneller in gang te schieten.

"Verdomd lastige vrouw"
Ken Clarke, een oudgediende in de partij, noemde haar vorige week, op een onbewaakt moment op Sky News, een "verdomd lastige vrouw", maar daardoor ook geschikt voor het leiderschap van de Tories.

Behalve de brexit regelen, zal ze ook de na het brexit-referendum gespleten Conservatieve partij weer moeten verzoenen. Verschillende (Conservatieve) hoofdrolspelers van dat referendum, zoals (oud-)premier David Cameron, de vroegere burgemeester van London Boris Johnson en minister van Justitie Michael Gove, zijn niet onbeschadigd uit dat referendum gekomen.