Ontvoerde jongen ontroert koningin

Koningin Mathilde is twee dagen op werkbezoek bij de Verenigde Naties in New York. Mathilde is erevoorzitter van het kinderfonds Unicef. In haar toespraak vroeg ze om meer doen om kindsoldaten op te vangen. Het is precies twintig jaar geleden dat de VN daarrond een campagne is begonnen. Ons land was van bij het begin de drijvende kracht.

De koningin werd vergezeld door minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders (MR) die de vergadering voorzat. “Van bij het prille begin stond het onderwerp van kinderen in oorlogssituaties bovenaan de agenda van het Belgische buitenland beleid”, aldus Reynders.

Als erevoorzitster van Unicef Belgie is Koningin Mathilde al vijftien jaar begaan met de opvang van kindsoldaten. Ze bezocht verschillende van die opvangprojecten persoonlijk “Ik heb kinderen opnieuw zien opgenomen worden in hun gemeenschap, ik heb kinderen smokkelnetwerken zien opdoeken en kinderen opnieuw zien naar school gaan”, aldus de koningin.

De koningin had bijzonder veel aandacht voor Kabba Williams die als 7 jarige in Sierra Leone gekidnapt werd en ingelijfd als kind soldaat. Kabba werd gered door Unicef medewerkers en kon daarna naar school. Zo overleefde hij de gruwel van de oorlog.