Treincrash in zuiden van Italië: 23 doden

In Bari, in het zuiden van Italië, zijn vanochtend twee passagierstreinen op elkaar gebotst. Daarbij vielen al zeker 23 doden en vijftigtal gewonden.

De zware crash vond om 11.30 uur plaats tussen Ruvo di Puglia en Corato, op een lijn met één enkel spoor. De twee treinen met elk vier wagons botsten tegen mekaar op het platteland, vlakbij een wegrestaurant. Een trein kwam vanuit Andria, de andere uit het station van Corato.

De brandweer van de steden Bari, Barletta en Corato is massaal ter plaatse en probeert mensen te bevrijden. Volgens de laatste berichten zijn er minstens twintig doden en vielen er ook 34 gewonden. Een jongetje van vier kon wel al gered worden uit een van de treinwrakken, hij werd met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht.

"Veel mensen aan boord"
"Het gaat om twee regionale treinen en die reizen meestal met veel mensen aan boord. Het is nu prioritair om de gewonden te helpen en de nabestaanden te steunen", klinkt het bij de plaatselijke autoriteiten.

Wat de oorzaak is van de botsing, is voorlopig nog niet bekend. Volgens de eerste berichten botsten de twee treinen tegen hoge snelheid op elkaar. Op foto's van het rampgebied is te zien hoe groot de ravage is. 

"Niet rusten tot er duidelijkheid is"
Italiaans premier Matteo Renzi heeft intussen ook gereageerd op het drama in Bari. "We zullen niet rusten tot er duidelijkheid is over de oorzaak van de crash. Ik wil ook mijn medeleven betuigen aan de familie en nabestaanden van de slachtoffers."

Ook de burgemeester van Corato heeft inmiddels zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers. Hij postte ook een aantal foto's op zijn Facebookpagina. "De ravage is enorm", zegt hij erbij. "Het lijkt wel alsof er een vliegtuig is neergestort."

Waarom reden treinen op hetzelfde spoor?
Twaalf doden en tientallen gewonden, dat is de voorlopige balans van de treincrash in Italië. “Maar waarschijnlijk loopt de dodentol nog op”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Julie Colpaert. “De omstandigheden van het ongeval zijn voorlopig nog onduidelijk. Er moet nu worden uitgezocht waarom beide treinen aan hoge snelheid op hetzelfde spoor reden.”