China mag Spratly-eilanden niet claimen

China heeft "geen juridische basis" voor zijn maritieme claims op eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Tot dat verwachte besluit kwam het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag in een zaak aangespannen door de Filipijnen. China vindt dat het "historische rechten" op die eilanden heeft. In zijn communiqué stelt het Hof dat elke juridische basis ontbreekt voor "aanspraken op grondstoffen binnen de negen strepen lijn".

De Spratly-eilandengroep bestaat uit vierhonderd kleine eilandjes van alles samen niet groter dan vijf vierkante kilometer. Het gebied ligt vlakbij de Filipijnen. Onder die eilanden zouden 20 miljard vaten olie zitten en heel veel gas.  De Filipijnen gebruiken VN-afspraken om de grens ten westen van de eilanden op te eisen. China hanteert een eigen kaart en trekt de grens ten oosten van de eilandengroep.

Manilla reageerde al "verheugd" op het vonnis van het Hof, maar roept meteen op tot "terughoudendheid". Peking beklemtoonde na de verwachte uitspraak dat China het vonnis "niet erkent en niet aanvaardt".