Europeanen linken vluchtelingen aan terrorisme

De meerderheid van de Europeanen vreest dat de toestroom van vluchtelingen in Europa het risico op aanslagen verhoogt en een groot deel van hen is bezorgd over de impact van het stijgende aantal immigranten op de economie. Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse Pew Research Center, die vandaag werd gepubliceerd.

De onderzoekers ondervroegen burgers uit Duitsland, Zweden, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland, Hongarije en Polen. De bevraging vond plaats in de maanden april en mei, nog voor het Britse EU-referendum en de bloedige aanslag op de internationale luchthaven van Istanbul. In acht van de tien landen, die 80 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen, meent minstens de helft van de ondervraagden dat de komst van asielzoekers "het risico op terrorisme verhoogt". Hongarije met 76 procent en Polen met 71 procent, twee landen die relatief weinig migranten hebben opgevangen en waar de overheid een zeer repressief vluchtelingenbeleid voert, staan op kop. In Duitsland, het land waar het grootste aantal vluchtelingen werd opgenomen, legt 61 procent de link.

Frankrijk milder
In Frankrijk, juist het land waar in 2015 bij terreuraanslagen 130 mensen omkwamen, vindt 51 procent dan weer dat er geen link bestaat tussen vluchtelingen en terrorisme. Algemeen gezien "zijn de vluchtelingencrisis en de terroristische dreiging zeer duidelijk aan elkaar gelinkt in de geest van veel Europeanen", aldus Pew, dat toevoegt dat "de recente stijging van het aantal vluchtelingen een prominente plaats heeft gekregen in het anti-immigrantendiscours van de extreemrechtse partijen op heel het continent en in het controversiële debat rond de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten".  

"Vluchtelingen last voor economie"
Daarnaast zijn de Europeanen bezorgd over hun economische toestand. Een groot deel van de ondervraagden ziet de komst van vluchtelingen namelijk als een "last" omdat de "kans groot is dat ze onze banen en onze sociale voordelen afpakken". Vooral in Hongarije (82 procent), Polen (75 procent) en Griekenland (72 procent) is dit gevoel zeer aanwezig; terwijl in Duitsland 59 procent die mening dan weer niet deelt.

Bedreiging cultuur?
De meerderheid van de Europeanen beschouwt de culturele en etnische diversiteit dan ook als iets negatiefs voor hun land, aldus Pew. In Europa werden in 2015 meer dan een miljoen vluchtelingen geregistreerd, voornamelijk uit Syrië.