Dossier Referendum Brexit

Cameron stapt woensdag op, May volgt op

Tegen woensdagavond heeft Groot-Brittannië een nieuwe premier. Dat heeft huidig premier David Cameron gezegd in een verklaring voor zijn ambtswoning. Hij zal opgevolgd worden door Theresa May, nu nog minister van Binnenlandse Zaken. Nadat Andrea Leadsom vanmiddag bekendmaakte dat ze zich terugtrok uit de race om Cameron op te volgen, bleef May als enige kandidate over.

Leadsoms bekendmaking bracht alles in een stroomversnelling. Normaal mochten de leden zich nog uitspreken over wie de nieuwe partijleider zou worden, en dan zou op 9 september bekendgemaakt worden wie de nieuwe leider werd van de Tories, en dus ook van het land. 

"Ik heb besloten dat de belangen van het land het best gediend zijn met de onmiddellijke aanduiding van een sterke en sterk gesteunde eerste minister", zei Leadsom. "Daarom trek ik me terug uit de strijd om het leiderschap en ik wens Theresa May het allergrootste succes."

Moederincident
Een tiental dagen terug waren er nog vijf kandidaten om Cameron op te volgen, onder wie verrassend genoeg niet de Londense oud-burgemeester Boris Johnson. De conservatieve parlementsleden herleidden dat vijftal vorige week tot Leadsom, nu nog staatssecretaris voor Energie, en May, minister van Binnenlandse Zaken. Maar nu blijft enkel May over.

Leadsom was in een dispuut geraakt met Theresa May nadat ze in een krant gezegd had dat zij een betere kandidaat is dan May, omdat ze moeder is. May had eerder deze week gezegd dat ze nooit kinderen had kunnen krijgen. Met de uitspraak schokte Leadsom heel wat Britten. 

David Cameron kondigde vlak na het brexitreferendum aan dat hij opstapt. Cameron zal woensdag nog het vragenuurtje bijwonen. Daarna gaat hij naar de koningin om zijn ontslag in te dienen, zodat het land woensdagnamiddag al een nieuwe premier heeft.

"Voor brexit ligt geen draaiboek klaar"
Theresa May staat alvast voor een zware taak. Dat zegt Europakenner Hendrik Vos aan VTM NIEUWS via de telefoon. Maar ze heeft wel genoeg politieke ervaring en vooral: ze is een diplomate, of ze heeft toch die reputatie.

“Het is een belangrijke opdracht waar zij voor staat, want het is nog nooit gebeurd dat een land uit de Europese Unie stapt”, zegt Vos. “De Brexit, dat is iets waar geen draaiboek voor klaarligt. En er zal moeten onderhandeld worden met 27 landen die zelf intern ook van mening verschillen hoe één en ander precies moet worden aangepakt. Dus dat zijn onderhandelingen die ontzettend ingewikkeld zullen zijn.”

“Theresa May heeft veel bestuurservaring, en die zal haar wel van pas komen. Ze is lange tijd minister van Binnenlandse Zaken geweest in Groot-Brittannië. Ik denk dat op dit moment niemand er voordeel bij heeft dat de procedure heel lang blijft aanslepen. En Theresa May is misschien wel iemand die vrij snel die rust wat kan terugbrengen, want ze heeft veel bestuurservaring. En die zal haar zeker van pas komen.”

Oppositie wil nieuwe verkiezingen
Intussen eisen de twee grote oppositiepartijen, Labour en de Liberal Democrats, nieuwe verkiezingen. Pas een jaar geleden hebben de Tories de verkiezingen gewonnen, maar na de chaos van de Brexit, heeft het land nood aan een democratisch verkozen premier, zeggen ze.