Alweer gevechten in Zuid-Soedan

In de buitenwijken van de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba zijn opnieuw gevechten uitgebroken tussen de vroegere rebellen en regeringssoldaten. Dat heeft de lokale VN-missie meegedeeld. Medewerkers van de Zuid-Soedanese president vermoeden dat de gevechten sinds vrijdag al aan 270 mensen het leven hebben gekost.

"Opnieuw geweerschoten en vuurgevechten met zware wapens aan het VN-Huis. Aanhoudend sinds 8.25 uur" (lokale tijd), zo staat op het Twitter-account van de VN-missie in Zuid-Soedan (Unmiss). Ook andere getuigen in Juba maken melding van artillerievuur. Volgens hen rijden er tanks door de straten van de hoofdstad.

Twee dagen geleden hadden gevechten tussen de aanhangers van vicepresident Riek Machar en president Salva Kiir in Juba al aan een honderdvijftigtal mensen het leven gekost. Maar medewerkers van president Salva Kiir trekken de balans nu op tot 270. Ze stellen dat aan de kant van de president zestig doden zijn gevallen, terwijl er aan de zijde van Machar al 210 slachtoffers zijn.

Artillerievuur
De meeste gevechten doen zich voor in Jebel, de buitenwijk waar vicepresident en leider van de vroegere rebellen Riek Machar verblijft. "Er is hevig artillerievuur in die richting", zo meldt een medewerker van een hulporganisatie. Ook een woordvoerder van vicepresident Riek Machar bevestigt dat daar nieuwe gevechten hebben plaatsgevonden. "Onze troepen werden aangevallen op de basis in Jebel", zegt James Gatdet Dak. "Ze hebben alle gebieden rond Jebel volledig onder controle."

Zuid-Soedan raakte eind 2013 in een burgeroorlog verzeild toen president Salva Kiir zijn voormalige vicepresident Riek Machar ervan beschuldigde een staatsgreep te willen plegen. Er braken gevechten uit, die ook nog eens etnisch geïnspireerd zijn. In april van dit jaar tekenden de twee tegenstanders een akkoord, maar dat lijkt dus geen einde aan het geweld te kunnen maken.

Foto: Archief