Rusland domineert NAVO-top

In de Poolse hoofdstad Warschau is de NAVO-top vandaag afgerond. De lidstaten hebben onder andere bekeken hoe ze verder in Afghanistan aanwezig kunnen blijven.Daarnaast bespraken ze de situatie in Oekraïne en de Russische steun aan de rebellen. Eén zaak is duidelijk: de spanning tussen Rusland en de NAVO heeft deze top gedomineerd.

De leiders van de NAVO-landen kijken samen naar een kort luchtdefilé met vliegtuigen uit verschillende lidstaten. Het Westers bondgenootschap wil tonen dat het militair paraat is. Zeker hier in Warschau, bij wijze van spreken in de achtertuin van Rusland.

De volgende NAVO-top zal plaatsvinden in Brussel, zo heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg aangekondigd in Warschau.

België ijverde achter de schermen volop voor de organisatie van een NAVO-top in Brussel in 2017. De reden is dubbel. Enerzijds zal de alliantie volgend jaar haar intrek nemen in het splinternieuwe hoofdkwartier in Evere, anderzijds wil de traditie dat de NAVO-leiders kort na het aantreden van een nieuwe Amerikaanse president verzamelen blazen.