Obama gaat trip naar Europa inkorten

De Amerikaanse president Barack Obama keert vroeger terug uit Europa om naar Dallas te gaan, waar donderdagavond vijf politieagenten gedood werden door een sluipschutter, tijdens een betoging tegen politiegeweld op de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

Na de NAVO-top in Warschau brengt Obama vandaag een bezoek aan Spanje, waar hij de nacht zal doorbrengen. Morgen zal de Amerikaanse president de Spaanse autoriteiten ontmoeten in Madrid en het Amerikaanse militaire personeel in Rota.

Bezoek aan Dallas
Het plan om daarna nog een cultureel festival in Sevilla bij te wonen, werd echter geannuleerd. "De president keert zondagavond terug naar Washington, een dag eerder dan gepland. Hij zal niet naar Sevilla gaan en in het begin van volgende week naar Dallas trekken, op uitnodiging van de Texaanse burgemeester Mike Rawlings", zo klonk het bij Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis.

"Kwaadaardige en berekende aanval"
Obama gaf gisteren al een eerste reactie op de dodelijke schietpartij. "Dit is een kwaadaardige, berekende en verwerpelijke aanval", klonk het. "Nu gaat de focus uit naar het troosten van de families en nabestaanden van de slachtoffers." Obama maakte al duidelijk dat er in de komende periode aandacht zal moeten gaan naar de wapenproblematiek in de Verenigde Staten.