4000 militairen om Rus tegen te houden

In Warschau is de tweejaarlijkse NAVO-top begonnen. De leiders van het Westers militair bondgenootschap en de Europese Unie hebben een akkoord ondertekend over de inzet van 4000 militairen in Polen en de Baltische Staten. Dat is een duidelijk signaal naar Rusland, na de annexatie van de Krim door Moskou.

"Duitsland is de lead nation zoals dat heet van Lithouwen, we hebben ook goede banden met Lithouwen, dus we gaan daaraan meedoen", zegt minister van Defensie, Steven Vandeput. "Voor België concreet zou dat kunnen betekenen dat we meedoen met één compagnie, dus zo'n 200 mensen. En de duurtijd en zo verder valt nog te bekijken."

België slechte leerling van de klas
"Deze regering, maar ook de toekomstige Belgische coalities zullen moeten bewijzen dat het ons land menens is met de hernieuwde aandacht voor defensie. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vrijdagavond gezegd op de NAVO-top in Warschau. België wordt echter allerminst met de nek aangekeken, voegde hij daar meteen aan toe." Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck.

"Onze plannen op zich volstaan niet. We zullen jaar na jaar moeten tonen dat we bestellingen plaatsen, ons militair materieel vernieuwen en deelnemen aan operaties", zei Reynders. "Ik hoop dat de komende regeringen - ongeacht de toekomstige meerderheden - de ommezwaai zullen doorzetten die dit jaar is ingezet."

Die ommezwaai werd de jongste dagen al druk in de verf gezet door Belgische diplomaten, in aanloop naar de NAVO-top. Ondanks de afspraken op de vorige top twee jaar geleden, zijn de Belgische defensieuitgaven immers blijven dalen. Volgens de jongste NAVO-tabellen klopt ons land af op 0,85 procent van het bbp, of ver van het streefdoel binnen de alliantie van 2 procent.

Reynders gelooft net als premier Charles Michel niettemin dat België nog steeds als een solidaire en betrouwbare partner gezien wordt. De Belgische militaire aanwezigheid in Afghanistan, Irak en in de strijd tegen terreurgroep IS zorgt daar volgens de Belgen voor, net als de nieuwe strategische visie van de regering. Die mikt op 1,3 procent van het bbp tegen 2030 en de aankoop van nieuwe straaljagers, drones, fregatten en mijnenjagers.