Overzicht: 'black lives' die ertoe deden

Black lives matter. Het is een zinnetje dat de laatste jaren ontelbaar keer genoemd is in de VS, toen telkens opnieuw een zwarte man of vrouw werd gedood door de politie. Het is ook de naam van een nationale beweging, die in 2012 werd opgericht na de dood van de 17-jarige Trayvon Martin. De (blanke) burgerwacht George Zimmerman die hem neerschoot, kreeg de vrijspraak. En recenter was er de dood Michael Brown, waarna een golf van protest door de VS trok. Een overzicht van gelijkaardige incidenten sindsdien in de VS en hoe de staten daarop gereageerd hebben.

 • 9 augustus 2014: De tiener Michael Brown wordt neergeschoten in Ferguson, een voorstad van Saint Louis, door de blanke politieman Darren Wilson. De dood zorgde voor enorm veel protest, dat enkele maanden nadien alleen nog maar aangewakkerd werd toen beslist werd dat Wilson niet vervolgd werd. De agent nam in november dat jaar ontslag 'uit veiligheidsoverwegingen'.

 • 22 december 2014: In New York wordt gerouwd om 2 politiemannen die zijn vermoord door een man die wraak nam voor het geweld van blanke agenten tegen zwarte inwoners.

 • 10 maart 2015: Een blanke agent doodt een ongewapende zwarte man, die zich naakt op hem had geworpen in Georgia.

 • 2 april 2015: Een blanke hulpagent schiet 'per ongeluk' de zwarte man Eric Harris dood. De agent had Harris gearresteerd omdat hij een illegaal wapen probeerde te verkopen aan een undercoveragent. Hij werd op de grond geduwd en de agent wilde hem een shock toedienen met een taser. Maar de agent vergiste zich en schoot de man neer met een vuurwapen. Alles werd gefilmd.

 • 1 mei 2015: In Baltimore worden zes agenten aangeklaagd voor de dood op Freddie Gray. De zwarte man van 25 overleed na een brutale arrestatie omdat hij een mes op zak had. Gray vroeg na de arrestatie medische bijstand, maar hij werd zonder verzorging de cel in gegooid, belandde in coma en overleed een week later. De dood van Gray zorgde opnieuw voor een golf van protesten in de Verenigde Staten.

 • 23 juli 2015: Bijna een jaar nadat de jonge Afro-Amerikaan Michael Brown werd doodschoten in Ferguson, krijgt de stad voor het eerst een zwarte politiechef. De 50-jarige Andre Anderson krijgt de taak om het vertrouwen tussen politie en de overwegend zwarte bevolking van de stad weer op te bouwen.

 • 19 augustus 2015: Agenten schieten een jonge zwarte man neer in Saint Louis, wat leidt tot protest van zo'n 200 mensen tegen het politiegeweld tegen de Afro-Amerikaanse minderheid. Dat protest groeide uit tot rellen: de politie werd bestookt met stenen en flessen. Er werd ook een leegstaand huis en een Amerikaanse vlag in brand gestoken.

 • 27 september 2015:Een zwarte man in een rolstoel wordt doodgeschoten door de politie in Wilmington. Het incident werd gefilmd. Op de amateurbeelden is te zien hoe verschillende agenten de man omsingelen en roepen dat hij zijn wapen moet laten vallen en zijn handen in de lucht steken. Maar het is niet duidelijk of de man effectief een wapen vasthoudt. Dan klinken er schoten en ligt de man levenloos in zijn rolstoel.

 • 9 mei 2016: Een Afro-Amerikaan wordt aangesteld als het nieuwe hoofd van de politie in Ferguson, een kleine twee jaar dus nadat de dood van Brown er leidde tot hevige protesten. Het gaat om Delrish Moss, die alweer de zware taak krijgt om het vertrouwen te herstellen in de stad in Missouri.

 • 20 mei 2016: Het hoofd van de politie van San Francisco, Greg Suhr, neemt ontslag nadat opnieuw een incident plaatsvond waarbij een agent van zijn korps een Afro-Amerikaan doodschoot. De maanden daarvoor trad de politie in San Francisco verschillende keren zeer gewelddadig op tegen Afro-Amerikanen.

 • 6 juli 2016: Blanke agenten in Baton Rouge overmeesteren een man die cd's verkoopt aan een tankstation. Als de man weerstand blijft bieden trekt een agent zijn wapen en schiet hij de man dood. De agent schiet niet één keer, maar zeker vier keer. Het slachtoffer had effectief een wapen op zak, maar dat is daar niet verboden. Volgens getuigen heeft hij er nooit naar gegrepen.

 • 7 juli 2016: Amper één dag nadat Amerikaanse politieagenten in Louisiana een zwarte man hebben doodgeschoten, heeft een politietussenkomst in Falcon Heights het leven gekost aan een tweede zwarte man. Hij stierf in het ziekenhuis nadat hij bij een voertuigcontrole meermaals beschoten werd door de politie. Zijn vriendin, die naast hem in de auto zat, verspreidde live beelden van de gebeurtenissen via haar Facebookprofiel.

 • 8 juli 2016: Obama noemt de dood van twee zwarte mannen die werden neergeschoten door de politie, een 'symbool van een groot probleem in de Verenigde Staten'. "We moeten erkennen dat er een groot probleem is. Maar dat betekent niet dat we geen respect en erkenning moeten tonen tegenover het merendeel van de politieagenten die zich dagelijks inzetten om ons te beschermen", aldus Obama. "Het is duidelijk dat deze dodelijke schietpartijen geen geïsoleerde gevallen zijn. Ze zijn symptomatisch voor grotere uitdagingen in ons juridisch systeem."

 • 8 juli 2016: Tijdens een protestmars tegen het politiegeweld in Dallas werden zeker elf agenten neergeschoten door sluipschutters. Vijf agenten overleefden het niet.