Snipers doden 5 agenten bij protest in Dallas

Een derde verdachte die zichzelf schuilhield in een garage in het centrum van Dallas, is om het leven gekomen nadat de politie een 'bomrobot' naar de schutter stuurde. Eerder had hij gedreigd dat "er bommen in de hele stad liggen." Afgelopen nacht werden vijf politieagenten doodgeschoten tijdens een betoging. In de stad werd geprotesteerd tegen de dood van twee zwarte mannen door toedoen van de politie. In totaal werd er op zeker elf agenten geschoten.

  • Vijf agenten omgekomen, zes anderen gewond
  • Politie heeft twee verdachten opgepakt
  • Met een derde verdachte werd lange tijd onderhandeld, hij is ondertussen omgekomen
  • Schietpartij vond plaats tijdens een betoging tegen politiegeweld
  • Zeker twee sluipschutters schoten op politieagenten van hogergelegen plaatsen
  • Het is de dodelijkste aanval op politieagenten in de VS sinds 11 september 2001

Politiehoofd David Brown maakte eerder bekend dat twee sluipschutters van een hogergelegen positie op politieagenten hadden geschoten. Eerst werd gemeld dat er vier politieagenten waren overleden, maar later overleed ook een vijfde agent aan zijn verwondingen.

"Overal bommen in Dallas"
Er werden al drie verdachten opgepakt, maar een daarvan is weer vrijgelaten. Een verdachte hield zich op in de garage en onderhandelde met de politie. De man dreigde ermee nog meer agenten om te brengen, zei het hoofd van de politie van Dallas, David O. Brown tijdens een persconferentie. De man zou tegen de politie hebben gezegd: “Het is het einde voor jullie. Over heel Dallas zijn er bommen geplaatst.”

De garage werd omsingeld door agenten, er zouden ook enkele explosies gehoord zijn. Uiteindelijk is de man omgekomen, nadat de politie een 'bomrobot' naar de schutter had gestuurd.

"Alles verliep zo rustig"
"Uren na de schietpartij is het centrum van Dalles nog steeds afgesloten. De politie gevraagd om niet naar het centrum te komen. Obama heeft de opdracht gegeven om alle vlaggen half stok te hangen. De gruwel was enorm. De schutters hebben geprobeerd om zo veel mogelijk mensen te doden. "Mijn zus kreeg bij het lopen een kogel in haar kuit. Alles verliep zo rustig, ik snap niet waarom dit gebeurt." De dochter van een slachtoffer is opgelucht dat haar moeder het oké stelt. Zij kreeg een kogel in de schouder en één in de buik, maar overleeft het." Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Greet de Keyser.

Verdacht pakket
De 'verdachte' die zichzelf had aangegeven, werd al snel vrijgelaten. De man had zichzelf herkend op een opsporingsfoto die de politie van Dallas na de incidenten had verspreid. Na ondervraging blijkt dat de man geen van de schutters was. De man, Mark Hughes, is de broer van de organisator van de protestmars. Hij droeg openlijk een machinegeweer en camouflagekledij. Meteen na de schietpartij verstuurde de politie een opsporingsfoto van de man. Daarop gaf hij zichzelf aan bij de politie.

"Een andere vermoedelijke verdachte was verwikkeld in een vuurgevecht met SWAT-agenten van Dallas", aldus de politie. "Die verdachte is ook opgepakt. Er werd ook een verdacht pakket ontdekt in de buurt van de verdachte, dat werd beveiligd door de ontmijningsdienst."

"Ze bleven maar schieten"
De paniek na de schietpartij in Dallas was groot. Een getuige beschrijft voor de camera wat hij zag: “Al de agenten werden neergeschoten. Het was meteen na de mars. We zijn weggevlucht. Ik zag zeker drie agenten neerliggen, maar niemand anders werd beschoten. Enkel agenten”, vertelt een getuige.

De betoging donderdagavond kwam er om te protesteren tegen de dood van twee zwarte mannen die deze week door agenten zijn gedood: in Louisiana en in Minnesota.

"Wrede aanval"
De Amerikaanse president Barack Obama heeft een eerste reactie gegeven op de dodelijke schietpartij. "Dit is een kwaadaardige, berekende en verwerpelijke aanval", zei Obama, die in het Poolse Warschau is voor de Navo-top. Obama heeft aan de burgemeester van Dallas, Mike Rowling, federale steun beloofd aan zijn stad. Ook de FBI is al betrokken bij het onderzoek naar de dodelijke gebeurtenissen in Dallas opdat "recht zal geschieden".

Volgens de Amerikaanse president ging het om een "berekende aanval op politieagenten terwijl ze hun werk deden tijdens een vredevolle betoging". Obama kon echter geen nieuwe informatie geven.

De schietpartij in Dallas is de dodelijkste aanval op politieagenten sinds 11 september 2001.

Bekijk ook: